Genel

Kimler Uçak Yolculuğu Yapabilir ve Kimler Yapamaz?

ucak-2

Uçaklar her ne kadar dünyanın en hızlı ve güvenilir araçlarından biri olsa da yeni doğan bebekler, hamileler veya kalp hastaları gibi özel durumu olan bazı yolcuların sağlığı için zararlı olabilir. Enuygun seyahat uzmanlarından Murat Ekinay, kimlerin uçak yolculuğu yapabilir ve kimler yapamaz listeledi;

Kalp hastaları

Eğer yakın zaman önce kalp krizi geçirdiyseniz veya kronik bir kalp rahatsızlığınız varsa, uçak yolculuğu sağlığınız için sakıncalı olabilir. Kalp hastalarının uçakla yolculuk yapıp yapamayacakları ise genellikle 100 metrelik mesafeyi zorlanmadan yürüyebilme veya 15 basamaklı merdiveni çıkabilme gibi farklı kriterlere bağlı olarak ölçülüyor. Daha önce kalp krizi geçirmiş kişilerin uçağa binmeden önce, krizden sonra en az 2 ay geçmesi gerekiyor. Sonrasında ise doktor kontrolü ile uçağa binebilir ve yolculuk yapabilirler.

Akciğer rahatsızlığı olanlar

Kanında oksijen basıncı ideal değerlerden düşük olanlar veya KOAH ve akciğer fibrozisi rahatsızlıkları bulunanların da uçak yolculuğu yapmaları sakıncalı olabilir. Eğer bu hastalıklardan biri veya birkaçı sizde de mevcutsa uçağa binmeden önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçmelisiniz.

Hamileler

Hamilelikte özellikle doğuma az bir süre kaldığında uçak yolculuğuna çıkma konusunda dikkatli olmalısınız. Genellikle 35. haftadan sonra hamilelerin uçağa binmelerine izin verilmiyor. Doğumdan sonra ilk hafta da annelerin uçağa binmeleri tavsiye edilmiyor. Bu konuda havayollarının farklı prosedürleri bulunabiliyor ancak genel kural tek bebeğe hamile olanlar için 28. haftadan 35. haftanın sonuna kadar uçağa binmeden önce doktordan alınan ”uçağa binmesinde sakınca yoktur” raporu ile seyahat edilmesi. 36. hafta ve daha sonrasında ise doktor raporu olsa da hamilelere uçakla yolculuğa izin verilmiyor. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız bu süre 28. haftanın başından 31. haftanın sonuna kadar düşebiliyor. Uçağa biniş için gerekli doktor raporunda aranan özelliklerden bazıları ise raporun son 7 gün içinde düzenlenmiş olması, doktorun ad, soyad, diploma numarası gibi bilgilerini içermesi ve İngilizce veya Türkçe dillerinde yazılmış olması.

Astım hastaları

Özellikle ileri derecede astım hastalığı olanlar da uçak yolculuğunda zorlanabilir. Uçağın kapıları kapanmadan önce astım krizi geçirenler genellikle uçaktan indiriliyor ve seyahat etmelerine izin verilmiyor. Eğer astım hastasıysanız ve yolculuk sırasında sorun yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız öncesinde mutaka doktorunuzla görüşerek gerekli önemleri almalısınız.

Bebekler

Tıpkı yeni doğum yapan anneler gibi yeni doğan bebekler de uçuşa kabul edilmiyor. Yeni doğan bebeklerin genellikle solunum sistemlerinde sorun yaşama riski bulunması nedeniyle doğumdan sonra ilk 48 saat içinde uçuşlarına izin verilmiyor.

Şeker hastaları

Şeker hastalığı uçakla seyahat etmeye engel olabilecek rahatsızlıklardan biri. Şeker hastalarının uçakla yolculuk sırasında dikkat etmesi gereken en önemli faktörlerin başında insülin ve diğer ilaçlarını yanlarında bulundurmaları geliyor. Şeker hastaları ayrıca şeker ölçüm cihazlarını yolculuk boyunca yanından ayırmamalı.

Kan rahatsızlığı olanlar

Eğer kronik bir kan hastalığınız varsa yolculuk öncesinde kanınızda bulunan hemoglobin seviyesinin en az 7.5 düzeyinde bulunduğundan emin olmalısınız. Ani olarak kansızlık yaşayanlarda ise bu seviye en az 10 olmalı.

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.