Thassos Adası- Aliki Beach
Yunanistan,  Yurt dışı

İstanbul’a Yakın Yunan Adası Thassos’a Nasıl Gidilir?

Thaossos-Marbele Beach
Thaossos-Marbele Beach

Yunanca Thassos olarak adlandırılan, Türkler tarafından ‘Taşöz’ adıyla bilinen yeşil ile mavinin kucaklaştığı güzel bir ada… Thassos Adası, Marmara Denizi’nin kuzeyindeki en son adadır. Haliyle de Thasos Adası, Ege Denizi’ne göre İstanbul’a daha yakın bir konumdadır. Thassos Adası’nın doğal güzellikleri ve İstanbul’a yakın oluşu buraya olan rağbeti artırmıştır. Bu yazımda, İstanbul’a yakın bir ada olan Thassos’a nasıl gidilir ve ada hakkında detaylı bilgiler vereceğim.

Thasos (Taşöz) Adası Hakkında Bilgi

Thassos Adası, Kavala Bölgesi’nin ilçesidir.
Thassos Belediyesi’nin merkezi Limenas idir. Diğer önemli merkezleri ise Limenaria, Potamia, Prinos, Theologos, Panagia ve Potos’dur.

Thassos Haritası
Thassos Haritası

Thassos (Taşöz) Adası, 393 km genişliğindedir ve nüfusu 13,111 kişidir. Adanın deniz kenarında, üç ana merkezi vardır. Bunlar: Limenas, Limeneria ve Pathos.

Thassos Adası beyaz kumsalları, turkuaz rengi denizi, doğal güzellikleri ve ormanları ile son zamanlarda Türkler arasında oldukça gözde bir durumdadır.

Ada, madencilik açısından önemli kaynaklara sahiptir. Thassos Adası bakır, kurşun, çinko, demir ve mermer bakımından oldukça zengindir. Adanın mermerleri Bizans İmparatorluğu döneminde, İstanbul’daki Aya Sofya Kilisesi’nin yapımında da kullanılmıştır.

Mitotojide Thassos’un Hikayesi

Thassos hakkındaki ilk bilgiler, Yunan Mitolojisi’nde bulunmaktadır. Fenike Kralı Agenoras’ın oğlu Thassos, kaybolan kız kardeşi Europa’yı aramaya çıkar. Oysa Zeus, boğaya dönüşerek, Europa’yı kaçırmıştır. Thassos, kız kardeşini ararken yolu bu adaya düşer ve buraya yerleşme kararı alır. Adaya da kendi adını verir. Thassos Adası, o zamana kadar değişik dönemlerde Chrissi, Ierii, Edonis, Aethria, Demetra Sahili gibi isimlerle anılmıştır.

THASSOS ADASI’NA NASIL GİDİLİR?

Özel Araçla Tasos’a Gitmek

İpsala TC sınırını geçiş. Yeğenim ve ben...
İpsala TC sınırını geçiş. Yeğenim ve ben…

Yunanistan’a kendi aracınızla gitmek için gerekli belgelere bu yazıdan ulaşabilirsiniz:

Adaya İstanbul’dan Tekirdağ, Malkara, Keşan ve İpsala güzergâhını takip ederek ulaşıyorsunuz. İpsala sınırını geçtikten sonra ise Dedeağaç ve İskeçe üzerinden ilerleyip, Keramoti’ye varıyorsunuz. İstanbul Avrupa yakasından ortalama 440 km’lik bir mesafe kat ettikten sonra Keramoti’ye varılıyor. Ortalama 6-7 saatlik bir yolculukla Ada’ya varmak mümkün.

Feribotla Thasos’a Gitmek

Keramoti Limanı: İpsala Keramoti arası ortalama 2 saat sürmektedir. Keramoti, Chrisoupolis’e yaklaşık 15 dakika uzaklıkta.

Keramatoni- Greece
Keramatoni- Greece

Bu limandan Thassos Limanı’na 35 dakikada bir feribot vardır. Feribot ücreti ise araç ve şoför için 20 Euro. Şoför haricindeki her bir yolcu için ise 3,5Euro…

Kavala Limanı: Kavala Limanı’ndan Prinos’a 75 dakikada bir feribot vardır. Normal yolcu buradan 5 Euro. 24 Euro…

Kavala Limanı- Yunanistan
Kavala Limanı- Yunanistan

Ancak söylemekte fayda var Keramoti’den vapur seferleri daha sık olmaktadır. İlla ki Kavala’dan gideceğim derseniz, önceden sefer saatlerini kontrol etmeniz iyi olur.

Feribot seferlerine buradan ve buradan bakabilirsiniz.

Uçakla: Kavala Uluslararası Havalimanına uçuşlar var ancak Türkiye’den Kavala’ya henüz uçuş yok.
Otobüsle: İstanbul Esenler Otogarı’ndan Kavala’ya: Metro Turizm, Alpar Tur, Ulusoy aracılığıyla ulaşım mevcut.
Ayrıca Kavala’ya ya da Keramoti’ye, Atina ve Selanik’ten KTEL otobüslerinin seferleriyle ulaşmak da mümkündür.

Yunanistan’a Ne Zaman Gidilmez?

Ülkeler ve şehirler için seyahat yazılarında hep görmeye alışkınızdır “ne zaman gidilir” diye… Yılın her zamanı, gönül rahatlığıyla Yunanistan’a gidebilirsiniz sadece bir zaman dışında… Ben de bir değişiklik yapıp, Yunanistan’a ne zaman gidilmeyeceğini yazacağım size…

Adaya 2013 ve 2014 yazında gittim. İlk gittiğimde 30 Ağustos idi. Aman hemen uyarımı yapayım. 30 Ağustos dönemi gurbetçilerin, yurt dışına dönme zamanları olduğu için otoyolda Km’lerce kuyruk vardı. Bazı insanlar, 7-8 saattir yollardaydı ne yazık ki… Bizim otobüs şoförünün uyanıklığıyla, biz beklemekten yarım saatle yırttık ama yoldaki manzara kâbus gibiydi. Tatili, İpsala sınırında geçirecektik az kalsın. Size tavsiyem, bu tarihlerde oralara gitmemeye çalışmanız ruh sağlığınız için faydalı olabilir. Ya da beklemektense biraz çevresini dolaşıp, Bulgaristan üzerinden Yunanistan’a da geçilebilir.

Thassos’da Yapılacaklar
Thassos Adası- Aliki Beach
Thassos Adası- Aliki Beach

• Aliki, Livadi, Makryammos, Paradise, Saliara (Marble) ve Golden Beach plajlarında denize girilmeli.
• Doğal bir havuz olan Giola ziyaret edilmeli.
• Archangelos Manastırı, Antik Thassos Tiyatrosu ve Thassos Eski Limanı görülmeli.
• Thassos’un meşhur beyaz şarabı ve balı denenmeli. Bir kavanoz bal yanınızda götürülmeli… Kılıç balığını, ahtapot ve balkabağı köftesini, lahana turşusunu ve Thassos Saraylısı’nı tatmadan dönmeyin.

Thassos Adası İçinde Ulaşım

Ada çok küçük bir yer değil aslında… Ada içerisinde gözüme, taksi dışında bir toplu taşıma da çarpmadı. Yunanistan’da toplu taşıma, Türkiye’deki kadar yaygın ve çok seferli değil özellikle de adalarda. Var olan otobüs seferleri ne kadar düzenli bilmiyorum ama otobüs seferlerini gösteren bir linki paylaşıyorum.

Otobüs seferleri çok olmadığı için adaya arabayla gitmek veya orada araç kiralamak iyi bir fikir olacaktır. Ben adaya iki kez gittim. İkisinde de araba vardı. Araba kiralamak isteyenler için araçların günlük fiyatı yazın ortalama 30-50 Euro (2015) arasında değişiyor.

Araç kiralama için bu linke göz atabilirsiniz.

Figen Karaaslan Seyyahça © Ağustos 2015

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

3 Yorum

  • Billur Dora

    Figen Hanım Merhabalar,

    13 Eylül pazar gecesi Thasos’a gitmek üzere, eşimle Kamil koç ile kavalaya geçmeyi planlıyoruz. Sizce o tarihlerde yoğunluk olurmu? Deneyimlerinize dayanarak soruyorum, metro kullanmak istemiyorum, Alpar Tur’un birkaç blogda ve ekşide çok deneyimli olduğuna dair yorumlar okudum. Ama Kamil Koç da güvendiğim bir tur şirketi. Sizce hangisi tercih edilebilir? Sanırım yazınız devam edecek, konaklamayı Thasos’un neresinde önerirsiniz?

    Şimdiden teşekkürler.

    • Figen Karaaslan

      Merhaba Billur Hanım, 13 Eylül tarihinde gurbetçi vatandaşlarımız yaşadıkları yerlere dönmüş olurlar. Büyük bir yoğunluk olacağını sanmıyorum.
      Kamil Koç’u ben de merak ettim Yunanistan için nasıl bir hizmet veriyor. Önümüzdeki günler Yunanistan’a tekrar gideceğim arabayla gideceğiz ama dönüşte tek olacağım. Ben de Kamil Koç’u denemeyi düşünüyorum bu sefer. Şimdiye kadar ki deneyimler göz önünde bulundurulunca, kötü olmazmış gibime geliyor:)

      Thasos’da hangi bölgede konaklamayı düşünüyorsunuz?
      Limeneria Bölgesi’nde kalacaksanız Menel Limeneria Hotel’de kalabilirsiniz. Biz (ablam, eşi, yeğenim ve ben) orada kalmıştık. Mütevazi ve ilgili bir aile işletmesi… Linki: http://hotelmenel.gr/ Linkinden inceleyip, karar verebilirsiniz.

      Evet yazım devam edecek, takipte kalınız 🙂
      Şimdiden iyi tatiller dilerim.

  • Billur Dora

    Teşekkür ederim, yanıt ve değerli bilgileriniz için. Ben de kötü olmayacağını düşünüyorum.
    Yazılarınızı beğeniyle takip ediyorum.

    Sizlere de iyi tatiller.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.