Yunanistan,  Yurt dışı

İpsala Sınır Kapısı’nda…

İpsala sınır kapısına vardığınızda polis, küçük bir kulübenin içinden ona uzattığınız pasaportları kontrol ediyor. Siz dışarıda beklediğiniz için hava da soğuksa, bu bekleyişte haliyle üşüyorsunuz. Sınırdan geçerken, bir şeyi daha halletmeniz gerekiyor; yurt dışı çıkış harcını…

Bu seferki Yolculuk Yunanistan’a…

Karadan, etrafı seyrederek gitmeye karar verdiğim ve yakın da olduğu için otobüs yolculuğunu tercih ettim bu kez. Aylardan Aralık idi yani soğuktu. Yunanistan’da 25 Aralık’taki Noel’i ve 31 Aralık’taki yeni yılı geçirmek istediğim için oraya da bu tarihlerde gittim. En çok da, yeni yıla başka bir ülkede ve başka bir atmosferde girmeyi istediğim için…

Bindik otobüse, düştük yollara… İpsala sınır kapısına vardığınızda polis, küçük bir kulübenin içinden ona uzattığınız pasaportları kontrol ediyor. Siz dışarıda beklediğiniz için hava da soğuksa, bu bekleyişte haliyle üşüyorsunuz.

Sınırdan geçerken, bir şeyi daha halletmeniz gerekiyor; yurt dışı çıkış harcını… Sınırdan geçişte, bu işlemin uzun süreceğini duyduğum için önceden bankaya pasaport numaramı verip, harcı yatırıp, dekontları da yanıma almıştım. Eskiden uygulanan pul dönemi geride kalmış. Elinizdeki harç belgelerini damgalıyor ve pasaportunuza da çıkış mührünü vuruyorlar, sonrasında işlem tamam. Otobüsteki neredeyse herkesin, orada oturumu olduğu için bu harcı ödeyen bir tek bendim sanırım:( Türk olunca, sınır kapılarında “ayrıcalığı” çoğunlukla hissedersiniz, insana hissettirirler!

Bir de gümrük kontrolü var elbette. Benim çantalarımı kimse açtırıp da içine bakmadı. Ancak yandaki koltukta oturan evli çiftin almış olduğu tatlı paketini bile açtırıp baktı Türk polisi. Yani bu kontrol neye göre oluyor bilmiyorum ama onların bir bildiği vardır herhalde:)

İpsala Türk sınırını geçtikten kısa bir süre sonra Yunan sınırına geliyorsunuz.

Otobüsün gelmesiyle dışarı çıkan Yunan polisine pasaportlarınızı veriyorsunuz. Bu süre boyunca da dışarıda, açık alanda duruyorsunuz. Sınırdan geçerken saat gece yarısını çoktan geçmişti ve hava da iyice soğumuştu. Buradan çıkış süreniz de, polisin pasaport ve gümrük kontrolüne bağlı olarak değişiyor. Bu süre, otuz dakika ile iki saat arasında değişiyormuş. Yunanistan’a malzeme götüren Roman asıllı ablanın 30 Euro olan gümrük parasını ödemeyi reddetmesi ve yapılan pazarlıklar sonucu bizim bekleyişimiz ne yazık ki iki saati buldu. Burada da kimse benim çantalarımı açtırmadı. Para ödemeye ikna olmayan, ısrarla ve saatlerce bizi bekleten ablayı, bir türlü çözüme yanaşmadığı için radikal bir kararla orada bırakarak biz yolumuza devam ettik.

İlerledikçe Yunanca yazılmış tabelaları görmeye başlayınca anlıyorsunuz ki, sınırı geçtiniz ve artık Yunanistan topraklarındasınız…

Yunanistan’a otobüsle nasıl gidilir konusunda detaylı bilgi almak isterseniz bu yazıma da göz atabilirsiniz.

İpsala sınırından kendi aracınızla Yunanistan’a geçmek isterseniz ise bu yazımı inceleyebilirsiniz.

Yunanistan’a özel araçla gitmek için istenen güncel evrakları öğrenmek isterseniz, detayları burada bulabilirsiniz.

Yunanistan’a dair genel bilgiler  yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Figen Karaaslan Seyyahça © Mart 2013

 

 

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.