Vize,  Yunanistan

Yunanistan Vizesi

Yunanistan vizesi
Yunanistan Vizesi

Sizlerden, Yunanistan ile ilgili özellikle de vize almaya dair o kadar çok soru geldi ki, ben de yardımcı olması açısından Yunanistan vizesi hakkında yazmaya karar verdim. Umarım bu yazı, Yunanistan vizesi ile ilgili aklınızdaki soru işaretlerine bir cevap olur.

Yunanistan Türk Vatandaşlarından Vize İstiyor mu?

Evet, Yunanistan Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinden vize istemektedir.

Yeşil Pasaport Sahiplerinden Yunanistan Vizesi İsteniyor mu?

Yunanistan, Türkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil Pasaport) sahiplerinin  90 günü  aşmayan turistik seyahatleri için vize istememektedir.

Kimler Yunanistan Vizesinden Muaftır?

Türkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil Pasaport), Diplomatik ve Hizmet Pasaport sahiplerinin 90 günü aşmayan turistik  amaçlı seyahatleri için Yunanistan Turistik vize başvurusu yapmak zorunda değildirler.

Yine aynı şekilde Görev / Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport) ve Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport) sahiplerinin de 90 günü aşmayan turistik amaçlı seyahatlerinde, Yunanistan vizesinden muaftırlar.

Yunanistan Schengen Vizesi Türleri Nelerdir?

1) Turistik Vize

2) Aile Arkadaş Ziyareti Vizesi

3) Ticari Vize

4) Şoförler Vizesi

5) Gemiciler Vizesi

6) Eğitim Vizesi

7) Kültürel- Sportif ve Konferans Vizesi

8) AB/ Yunan Vatandaşı Eşi ve /veya Çocukları Vizesi

 

Yunanistan Vizesi Nereden Alınır?

İstanbul’dan Yunanistan Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

İstanbul’da yaşıyorsanız ve Yunanistan’a vize almak istiyorsanız, Kozmos Vize Hizmetleri ile irtibat halinde olmalısınız. Çünkü Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, resmi vize işlemlerini buraya vermiştir. Yunanistan Konsolosluğu, haftada bir gün konsolosluğa direkt başvuru yapma imkanı tanımaktadır. Bu da 2017 yılı için Salı günü olmaktadır.

Kozmos’un yeri Harbiye’de. Önceden telefonla ya da Web sayfaları üzerinden randevu almanız gerekiyor çünkü randevusuz işlem yapmıyorlar. Eğer Yeşil Pasaport sahibiyseniz, Yunanistan vize istemiyor.

Ankara’dan Yunanistan Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Yunanistan Ankara Büyükelçiliği, resmi vize işlemlerini Ankara’da VFS Global firmasına vermiştir.

Ankara ve çevresindeki illerde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da Türkiye’de oturum iznine sahip üçüncü bir ülkenin vatandaşı olmanız durumunda Yunanistan vizesi başvurularınızı, Yunanistan Ankara Büyükelçiliği’ne ya da VFS Global firmasına yapmanız gerekir.

İzmir’den Yunanistan Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

İzmir ve çevresindeki illerde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da Türkiye’de oturum iznine sahip üçüncü bir ülkenin vatandaşları Yunanistan vizesi başvurularını, Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu’na yapması gerekir.

Edirne’den Yunanistan Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Edirne ve çevresindeki illerde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ya da Türkiye’de oturum iznine sahip üçüncü bir ülkenin vatandaşlarının Yunanistan vizesi başvurularını, Yunanistan Edirne Konsolosluğu’na yapmaları gerekir.

Yunan Vizesi Alacakların Dikkat Etmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Pasaportunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) damgası olan kişilere Yunanistan Konsolosluğu, ülkesine giriş izni ve Yunan vizesi vermemektedir. Daha önceden KKTC’ye giriş yapan ve Yunanistan’a seyahat etmek isteyen vatandaşların, Yunanistan’a vize alabilmeleri ve seyahat edebilmeleri için pasaportlarını değiştirmeleri gerekmektedir.

Aynı şekilde pasaportunda Makedonya (Fyrom) giriş mührü bulunan kişilere Yunanistan Konsolosluğu 2016 yılından beri Schengen Vizesi vermeyip, sadece Yunanistan’a girişi sağlayacak yani kişiye sadece Yunanistan içinde serbest dolaşım hakkı sağlayacak olan Hellas Vizesi vermektedir. Yunanistan Konsolosluğu, bu Hellas Vizesi’ni pasaporta işlemek yerine ayrı bir kağıt olarak vermektedir. Hellas vizesi ile Yunanistan dışında, Schengen’e bağlı olan bir Avrupa ülkesine giriş imkanı bulunmuyor.

Hellas Vizesi Nedir?

Schengen vizesi yerine geçmeyip, sadece Yunanistan Cumhuriyeti’ne giriş yapmayı ve kişiye Yunanistan’da dolasşım hakkı tanıyan Yunanistan ülkesi ile sınırlı bir vize türüdür.

Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır?

* Vize Başvuru formunuzu doldurun ve gerekli belgeleri hazırlayın.
Çağrı merkezinden veya Web sitesinde “Randevu al” üzerinden online randevu alın.

* Randevu gününüzde, gerekli belgeler ile Başvuru Merkezini ziyaret edin. Vize başvurunuz ve belgeleriniz, Kozmos tarafından kabul edildikten sonra başvurunun değerlendirilebilmesi için Yunanistan Başkonsolosluğuna gönderilecektir.

*Değerlendirme sonucu pasaport ve orijinal belgeleriniz, başvuru merkezinden teslim alınmaya hazırdır.

 

Vize Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

 

•Sunulacak olan tüm belgelerin güncel olduğundan emin olunuz. (son 3 aya ait belgeler)

•Bu bölümde belirtilen belgelere ek olarak, İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu farklı belge veya belgeler sunmanızı isteyebilir.
•Belgelerin eksikliği, Schengen kuralları dahilinde başvurunuzun reddedilmesine sebebiyet verebilir.

•Son 5 yıl içerisinde, Schengen ülkelerine vizeniz ya da ziyaretiniz bulunmuyorsa, şahsen başvurmanız gerekmektedir. Başvurunuzu 3. bir şahıs gerçekleştirecek ise, bu kişinin kimlik fotokopisinin ve sizin yetkilendirme yazınızın başvuru esnasında sunulması gerekmektedir.

Başvuru sahipleri çalışmıyor ve geçimleri aile üyeleri tarafından karşılanıyor ise (öğrenci, çocuk ya da ev hanımı vb.) geçimi sağlayan aile üyesinin maddi durumunu gösteren belgeler, çalışmayan başvuru sahibinin dosyasına kanıt olarak eklenir.

Yunanistan Turistik Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

• Tam ve eksiksiz doldurulmuş ve şahsen imzalanmış başvuru formu.

• Geçerli Pasaport : Pasaportunuz son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olmalıdır ve en az iki adet boş vize sayfası bulunması gerekmektedir. Pasaportunuzun geçerlilik süresi talep edilen vize süresinin bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalıdır.
• Eğer varsa eski pasaportlarınız.

• Fotoğraf – İki adet yakın zamanda çekilmiş biyometrik fotoğraf – bilgisayarda taranmış fotokopiler kabul edilmemektedir. (fotoğraflar beyaz arka zeminde çekilmiş olmalı ve başvuru formuna yapıştırılmalıdır) Bakınız Fotoğraf Özellikleri.

• Pasaport fotokopisi: Geçerli eski tip ( lacivert ) pasaportların 1,2,3,4,5,6,7 ve sonuncu sayfalarının fotokopileri. Yeni tip pasaportlar için ise sadece kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın fotokopisi gereklidir. Daha önce Shengen vizesi aldıysanız o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi.

• Sigorta: 30.000 Euro veya $50.000 tutatında, Schengen bölgesindeki tüm seyahat sürenizi kapsayacak şekilde geçerli olan seyahat sağlık sigortası. Çok girişli vizeye sahip iseniz, minimum olarak ilk gidiş sürenizi kapsayacak şekilde bir seyahat sigortasına sahip olmanız gerekmektedir.

• Vize Ücretleri: Nakit ve Türk Lirası olarak başvurunun yapıldığı esnada ödenir. Bakınız Vize ücretleri.

• Nüfus cüzdanı fotokopisi

• Varsa size ya da ailenize ait tabu kayıtları

• Hesap hareketlerinizin son 3 aylık dökümü

• Hesabınızda para (Tavsiye edilen miktar en az 2000 TL)

• Otel rezervasyonları ve gidiş bileti (Uçak ya da otobüs) dökümanları…

Çalışan Vizesi Evrakları

• İşveren mektubu. Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyid eden mektup;

•Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi;
•Vergi levhası;
•İmza sirküleri;
•Güncel Ticaret Odası kaydı ( Faaliyet Belgesi );
•SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve SGK “hizmet dökümü”
•Son 3 aya ait maaş bordroları. Eğer yeni bir işe başladıysanız daha önceki iş yerinize ait bilgileri ve maaş bordrolarını sunabilirsiniz.
•Son 3 aya ait kişisel banka hesap cüzdanları. Ekstre olarak alındı ise banka tarafından kaşelenmiş ve imzalanmış olmalıdır.
•Türkiye’de ya da Avrupa’da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri).

Uçak ile Seyahat

•Gidiş-dönüş uçak bilet rezervasyonu (orijinal bilet talep edilebilir);
•Turla seyahat edilecekse tur programı.

Otel

•Konaklama rezervasyonları (Otel rezervasyonu gösteren belge)

Çalışmayanlar Ya da Öğrenciler İçin Vize Evrakları Nelerdir?

Öncelikle işinizin hayli zor olduğunu söylemeliyim. Özellikle de Yunanistan’ın son birkaç yıldır başını ağrıtan mülteci sorunları yaşamasından beri başvuruları daha titiz değerlendiriyorlar.

• Tam ve eksiksiz doldurulmuş ve şahsen imzalanmış başvuru formu.

• Geçerli Pasaport : Pasaportunuz son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olmalıdır ve en az iki adet boş vize sayfası bulunması gerekmektedir. Pasaportunuzun geçerlilik süresi talep edilen vize süresinin bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalıdır.
• Eğer varsa eski pasaportlarınız.

• Fotoğraf – İki adet yakın zamanda çekilmiş biyometrik fotoğraf – bilgisayarda taranmış fotokopiler kabul edilmemektedir. (fotoğraflar beyaz arka zeminde çekilmiş olmalı ve başvuru formuna yapıştırılmalıdır) Bakınız Fotoğraf Özellikleri.

• Pasaport fotokopisi: Geçerli eski tip ( lacivert ) pasaportların 1,2,3,4,5,6,7 ve sonuncu sayfalarının fotokopileri. Yeni tip pasaportlar için ise sadece kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın fotokopisi gereklidir. Daha önce Shengen vizesi aldıysanız o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi.

• Sigorta: 30.000 Euro veya $50.000 tutarında, Schengen bölgesindeki tüm seyahat sürenizi kapsayacak şekilde geçerli olan seyahat sağlık sigortası. Çok girişli vizeye sahip iseniz, minimum olarak ilk gidiş sürenizi kapsayacak şekilde bir seyahat sigortasına sahip olmanız gerekmektedir.

• Vize Ücretleri: Nakit ve Türk Lirası olarak başvurunun yapıldığı esnada ödenir. Bakınız Vize ücretleri.

• Nüfus cüzdanı fotokopisi

• Varsa size ya da ailenize ait tabu kayıtları

• Hesap hareketlerinizin son 3 aylık dökümü

• Hesabınızda para olduğuna dair bankadan kaşeli ve imzalı evrak olması (Tavsiye edilen miktar en az 2000 TL)

• Otel rezervasyonları ve gidiş bileti (Uçak ya da otobüs) dokümanları…

• Varsa kredi kartı fotokopileri

Size son olarak tavsiyem konsolosluğa vize için hangi tarihlerde ve ne amaçla o ülkeyi ziyarette bulunacağınıza ayrıca seyahat süresince masrafların sizin ya da aileniz tarafından karşılanacağına dair bir dilekçe yazmanızdır.

Yunanistan Turistik Vizesi Biyometri Uygulaması Nasıldır?

Yunanistan turistik vizesine başvuru yapacak kişilerin, vize başvuru işlemlerinin sonuçlanabilmesi için Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) aracılığı ile parmak izi taraması yaptırmaları gerekmektedir.

Kimler Biyometrik Veri işlemlerinden (VIS) Muaf Tutulur?

– 12 yaşından küçük olan çocuklar Yunanistan turistik vizesi başvurularında biyometri işleminden muaf tırlar.

– Parmak izi vermeyi engelleyecek herhangi bir fiziksel problemi olan kişiler biyometri işlemine tabi tutulmazlar. Böyle bir durumda kişinin, 10 parmaktan daha az  parmağının parmak izinin alınması mümkün ise, alınabilecek maksimum sayıdaki parmak izi alınır. Ancak kişinin parmak izi verilmesi önündeki engel geçi bir durumsa, başvuru sahibinin engelinin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi verme mecburiyeti bulunmaktadır.

– Yunanistan Turistik vize başvurusunda bulunacak kişiler, biyometri işlemleri sırasında parmaklarında kesik, hasar ya da süs amacıyla yakılan kına olmamasına dikkat etmelidir. Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumdaki kişilerin engellerini destekleyen tıbbi rapor ibraz etmelidir.

– Ülke ya da hükümet liderleri, ulusal bir yönetimin üyeleri ve onlarla birlikte seyahat eden eşleri, üye ülkelerin hükümetlerinin veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği ülkelerin delegeleri biyometri işleminden muaf tutulmaktadır.

– Schengen vize başvurusundan 5 yıldan eski olmaması ve VIS ibareli vize fotokopisi ibraz etmek suretiyle, daha önce Schengen vizesi almış, biyometrik verileri (dijital parmak izi ve fotoğraf) ibraz etmiş vize başvuru sahipleri, biyometrik veri (VIS) işleminden muaf tutulmaktadır.

Yunanistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Vizeniz, yapılacak işlemlere bağlı olarak 3 gün ile 15 gün arasında değişen bir sürede çıkıyor. Kozmos’dakiler vizenin ne zaman çıkacağını, evraklarınızı verdikten sonra size söylüyor. Bu süre vize başvuru yoğunluğuna Türkiye ve Yunanistan’ın tatil günlerine göre de değişebilmektedir. Vize işlemlerinde sorun yaşamamak için önerilen süre, seyahat tarihinden iki ya da üç hafta öncesidir.

Diğer evraklar ve daha fazlası için Kozmos’un sayfasına bakınız.

Yunanistan Hangi Sebeplerle Vize Başvurusunu Ret Eder?

1- Eksik evrak sunulması

2- Hesapta yeteri kadar para bulunmaması.

*Kesin bir koşul olmamakla birlikte hesapta en az 4000 TL olması tavsiye edilir. Bu elbette, kalacağınız güne göre de değişiklik gösterecektir. Ülkede kalış süresi uzadıkça, hesaptaki paranın miktarı da artmalıdır.

3- Konsolosluğa sunulan evrakların inandırıcı gelmemesi

4- Resmi evraklarda kaşe ya da ıslak imza bulunmaması

5- Mal varlığının ya da paranın yeterli olmaması.

6- Kişinin işinin olmaması

7- Kişinin SGK kaydının ve düzenli bir gelirinin bulunmaması

8- Başvuru yapan kişi ya da kişilerin mülteci potansiyeli taşıması.

9- Güncel olmayan ve hatalı fotoğraf ile vize başvurusu yapılması.

 

Yunanistan Vizesi Ret Edildiğinde Ne Yapmak Gerekir?

Yaptıkları Yunanistan vize başvuruları ret ile sonuçlanan kişiler,  bu karara itiraz etme hakkına sahiptir. Yunanistan turistik vize başvurusuna ret cevabı alan kişiler, eksik ya da yanlış beyan edilen evraklarını tamamlayarak Yunanistan Büyükelçiliği’ne veya Yunanistan Konsolosluğu’na reddedilmiş olan vize başvurularının yeniden değerlendirilmesi talebi ile tekrar müracaat edebilirler.

Vize Reddi Kararına İtiraz Etme Prosedürü Nasıldır?

Yunanistan turistik vizesine başvurulduğunda ve Yunanistan Konsolosluğu tarafından ret kararı verildiğinde, ret alan kişi Yunanistan Konsolosluğu ile irtibat kurarak, vizesinin neden  ret edildiğini sorabilir. Yunanistan Konsolosluğu ret nedenini sorarak, konuyla ilgili açıklama isteyen yazıyı konsolosluğa mail atabilir. Yunanistan Konsolosluğu’nun talebine göre kişi, konsolosluk tarafından eksik olduğu belirtilen evrakları tamamlayarak pasaportuyla birlikte ikamet ettiği ve başvuru yaptığı Yunanistan Konsolosluğu’na evrakları verir. Konsolosluk veya büyükelçilik tekrar aynı dosyayı açarak,  tekrar değerlendirme yapar. Sonuç olarak vizeyle ilgili olumlu ya da olumsuz bir karar verir.

 

Herkese, vize maratonunda kolaylıklar ve başarılar dilerim. 🙂

Yakın Yunan adalarına deniz yoluyla gitmek için vize almak isterseniz, Yunanistan Kapı Vizesi  isimli yazıma göz atabilirsiniz.

 

Figen Karaaslan Seyyahça ©  Temmuz 2014

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

2 Yorum

  • cengiz a.

    selam figen hanım sizden yardım talep ediyorum acaba ben daha önce almanya için vize başvurusu yaptım ve red verildi red verilen pasaportumla yunanistan için vize verirler mi acaba her hangi bir yerde çalışmıyorum artı gezmek istiyorum ilk olarak atinayi görmek istiyorum bütün hayalim atina vize alabilirmiyim yardım lütfen

    • Figen Karaaslan

      Merhaba,
      Yunanistan için Vize başvurularını Kozmos Vize Hizmetleri’ne yapıyorsunuz.
      Detaylı bilgiyi: http://www.seyyahca.com/2014/07/yunanistana-vize-almak/ burada bulabilirsiniz.
      Çalışmıyorsanız ve sigortanız da yoksa, büyük ihtimalle buradan da red cevabı alırsınız.
      Mülteci durumlarından sonra Yunanistan’da, geçen yıla göre önlemlerini bir hayli artırmış.
      Eskiye göre daha zor veriyorlar vizeyi…
      Kolay gelsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir