İstanbul,  Yurt içi

Fener ve Balat

 

Eski Fener-İstanbul

Fener’in Tarihi

Tarihi yarım ada, sur içi İstanbul olarak da adlandırılan bölgede; Haliç’e bakan, tarihi bir semttir Fener.  Bizans dönemindeki adı: “Petri Kapısı”, “Petro Kapısı” olarak tarihi kayıtlarda geçmektedir. Petro Kapısı’nın yanında bulunan mahalle, Bizanslılar tarafından“Fanari” olarak adlandırılmıştı.

Şimdiki Fener İskelesi’nin bulunduğu yerde o dönemlerde bir deniz feneri olduğu bilinmektedir. Bu fener, kuşatmalar ve doğal afetler sonucunda yıkılmış olup; günümüze kadar ne yazık ki ulaşamamıştır. Deniz feneri yıkılmış ve günümüze kadar gelememiş olsa da; ismini verdiği Fener semti sayesinde halen ismen de olsa yaşamaktadır.

Fener semtinin tarihi, İstanbul’un kuruluşuyla başlar. Ermeni bir yazar olan Farblı Lazar’ın 5. yy.da yazmış olduğu yazısında; İmparator Konstantinus, “Bizantion” adını taşıyan bu şehre gelerek şehrin güzelliğini ve yerleşmeye müsait yapısını görür. Şehrin üç tarafının denizle çevrili olması, burayı imparator için daha da çekici bir hale getirmiştir. İmparator, derhal işe koyularak yarım adanın iç kısmındaki tepeleri düzelttirip, surların yapım planlarını çıkarttırdı.

Fener- Kırmızı Okul

Osmanlı dönemindeyse, Fatih Sultan Mehmet tarafından, azalan nüfusu çoğaltmak amacıyla Anadolu’nun birçok yerinden buraya insanlar yerleştirilmiştir. Fener’e ilk olarak Museviler ardından Ermeni, Rum ve Türkler yerleştirildi. Böylelikle farklı dilden, dinden ve ırktan birçok insan burada bir arada yaşayarak, Fener-Balat’ın kendine has o renkli, çok kültürlü ve özgün yapısını oluşturdu.

Fener-Balat’ın Bizans İmparatorluğu döneminde başlayan tarihi, Osmanlı İmparatorluğu ile devam etmiş olup; günümüz Türkiyesi’ne kadar hikayeleriyle, tarihiyle, kültürüyle, geçmişteki insanların yaşamları ve anılarıyla birlikte gelmiştir.

Fener  İskelesi

Fener İskelesi

Fener İskelesi, Fener semti gibi çok günler görmüş ve geçirmiş bir yapı. Haliç ve Galata’nın güzel manzarasını görecek biçimde yerleşmiş olan bu iskele, İstanbul’un birçok yerinden insanı taşır bu tarih kokan semte…

Fener İskelesi’nden: Üsküdar, Kasımpaşa, Eminönü, Sütlüce; Eyüp ve Ayvansaray’a gitmek mümkündür.

Üsküdar’dan kalkan vapur; önce Eminönü, sonra Kasımpaşa ve ardından Fener’e gelir.

Üsküdar- Haliç hattı yaz tarifesi vapur saatleri

Üsküdar’dan, vapurla Haliç’e gitmek için: Eminönü yolcu girişinden içeri girdikten sonra, sol tarafta beklemek gerekiyor.

07.30- 08.30- 09.30 (Pazar ve tatil günleri yapılmıyor)

10.30- 11.30- 12.30- 13.30- 14.30- 15.30- 16.40- 17.40- 18.40- 19.45

20.45 (Pazar ve tatil günleri yapılır)

Figen Karaaslan Seyyahça © Ağustos 2011

 

 

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.