Bulgaristan,  Filibe (Plovdiv),  Yurt dışı

Geçmişten Günümüze Plovdiv (Filibe)

Plovdiv-Bulgaristan
Geçmişten Günümüze Plovdiv (Filibe)

Eski adı Filibe bugünkü ismiyle Plovdiv, Bulgaristan’ın 2. büyük şehri olsa da oldukça küçük bir şehirdir. Yapacak şeyler sınırlı ama gezmesi keyifli ve kolay bir şehir. Elbette kafe, restoran, bar ve disko seçenekleri var. Bunların dışında yapılabilecek şeyler antik tiyatroyu ve Eski Filibe’yi görmektir. Bence bu şehir, başkent Sofya’dan çok daha güzel ve karakteristik bir yer. Eski adı Filibe bugünkü adı Plovdiv olan şehrin, geçmişten bugüne tarihini anlatacağım.

Plovdiv, Sofya’nın 120 kilometre güneydoğusunda, ve Bulgaristan’ın ikinci büyük kentidir. Bulgaristan’ın güneyinde, yedi tepe üzerine kurulu olan Plovdiv şehri, Meriç Nehri’nin iki tarafında yer alır. Nüfusu 380 bin civarındadır. Ünlü gezginimiz Evliya Çelebi’nin Filibe (Plovdiv) tasviri şöyledir: “Dokuz adet, yamru yumru boz kayalık tepeler üzerine, dereler arasına kurulmuştur.”

Plovdiv- Filibe Eski şehir

Plovdiv (Filibe) Şehrinin Tarihi

Plovdiv’in eski adı Filibe’dir.

Filibe demişken, unutmadan söyleyeyim: Filibeli Ahmed olarak bilinen Ahmed Hilmi’de bu şehirde doğmuştur. Yazarın en ünlü eseri, A’mak-ı Hayal idir. Plovdiv’e- diğer adıyla Filibe’ye- yolculuğumdan sonra arkadaşımın da tavsiyesiyle bu kitabı okudum ve beğendim. Ben de size tavsiye ederim.

A'mak-ı Hayal- Filibeli Ahmed Hilmi
A’mak-ı Hayal- Filibeli Ahmed Hilmi

1999 yılında Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen bu şehrin geçmişi, oldukça eskilere dayanıyor. Şehir, Pulpudava adıyla Traklar tarafından kurulmuş. Daha sonra şehir, Makedonya kralı Filip’in yönetimine geçince adı da “Filipopolis” olmuştur. Günümüzde Yunanlılar, bu şehri hala bu şekilde çağırmaktadırlar.

Filibe şehri, Romalılar zamanında ise Trimontsiyum adıyla anılmıştır. Şehir, 1390 yılında Osmanlı topraklarına katılmış. O tarihten sonra kentin adı Filibe olmuş. 15. yüzyılın ilk yarısında, Anadolu’dan getirilen Türk aileleri buraya yerleştirilmiş ve Filibe, Rumeli Beylerbeyi’nin merkezi olmuştur. Filibe, 1885 yılında da Bulgaristan’a bağlanmıştır.

Şehir, Avrupa’nın, en eski yerleşim yerlerinden birisidir ve sekiz bin yıl önce kurulmuştur. Günümüzde, birkaç medeniyetin izi kalmıştır. Eski kale duvarları kalıntılarında Traklar, Bizans, Roma ve Osmanlı’nın izlerini görmek hala mümkündür.

Eski Filibe, gezginlere güzel tas sokakları, Osmanlı evleri, Etnoğrafya müzesi, çarşısı ve tarihi kiliseleri ile güzel bir gezi ve aynı zamanda şehrin güzelliklerini fotoğraflama imkanı veriyor.

Eski Filibe Taş Sokaklar

Filibe (Plovdiv) şehri, yalnız gezgin kadınlar için de güvenli bir şehir olma özelliğine sahip.

Figen Karaaslan Seyyahça ©Mart 2014

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.