Bulgaristan,  Yurt dışı

Otobüs ile Kısa Balkan Turu

Balkan Turu
Balkan Turu

İlk tekbaşına ve gezi amaçlı seyahatlerimi otobüs ile tek başıma Balkanlara giderek gerçekleştirmiş oldum. 3 farklı balkan ülkesine sadece otobüs ile gittim ve otobüs ile de geri döndüm. Bu yazıda size, otobüs ile balkan ülkelerine gitmek hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. 2013 yılında gerçekleştirdiğim bu gezide ülkelerden ülkelere gidiş konsunda çok fazla bilgiye rastlamadım. balkan ülkelerinin otobüs seferleri çok düzenli ve internet siteleri veya sosyal medya hesapları da olmayınca bazen zorlandım.

Otobüsle gittiğim bu Balkan ülkeleri içinde sadece Bulgaristan, Türk vatandaşlarından vize istiyor.  Sırbistan ve Makedonya (Fyrom) ülkeleri ise Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Bulgaristan’a giriş yapabilmeniz için geçerli bir Schengen vizenizin ya da Bulgaristan vizenizin olması gerekiyor. Makedonya ve Sırbistan’a ise vizesiz olarak giriş yapabilirsiniz.

Bir hafta sürecek Balkan turuma, çalışıyor olduğum için Kurban bayramı vesilesiyle çıkabildim. (Ekim 2013) Otobüs ile önce Bulgaristan‘a, Bulgaristan’dan Sırbistan’a ve Sırbistan’dan da Makedonya’ya geçtim.

Gezimin ilk durağı, sınır komşularımızdan biri olan Bulgaristan Plovdiv idi… Gezi rotam şu şekildeydi;

-Bulgaristan- Plovdiv

-Sırbistan- Belgrad

– Makedonya (Fyrom)- Üsküp

Bu ülkelerin, yazdığım şehirlerini çok iyi gezebildiğimi söyleyemem. Ancak yola çıkmadan önce benim asıl amacım; her yeri iyice görmekten ziyade farklı ülkeleri görmek ve oralarda bulunmaktı zaten.

Yola çıkmadan önce “nereleri görsem, nerelere gitsem” diye düşünerek, bir plan yapmaya çalıştım. Ekim ayı olduğu için zaten denize girme imkânım olmayacaktı. Sofya’ya şöyle baktım, elbette güzellikleri ve kendine has zenginlikleri vardı. Ancak ben, biraz kafa dinleme modunda olduğum için daha küçük bir şehre gitmeye karar verdim. Bu sebeple kısa Balkan turuma, Plovdiv’den (Filibe’den) başlamaya karar verdim. Balkan turumun tümünü otobüsle gerçekleştirdim. Plovdiv gezimin detaylarını buradan bulabilirsiniz.

Bu kadar yakın bir coğrafyada ve bize yemek ve bazı kültürel konularda yakın olan Balkanlara bir kez gidip görmeli diye düşünüyorum. Yıllarca Osmanlı himayesi kalmış olan ve bu sayede birbiriyle etkileşimi olan Balkan ve Anadolu coğrafyası, Türklere otobüs ile gidilebilecek kadar yakın ve ucuz bir yurt dışı deneyimi sunuyor.

Diğer ülkelerin detaylarını ise ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım.

Figen Karaaslan Seyyahça ©Mart 2014

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.