İstanbul,  Kilise,  Kutsal Yerler

Fener Rum Patrikhanesi

Bu yazıda size Fener Rum Patrikhanesi ve Patrikhane içinde yer alan Aya Yorgi Kilisesi hakkında bilgi vereceğim.

İstanbul Ekümenik Patrikhanesi

Türkiye’de “Fener Rum Patrikhanesi” dünyada ise; “İstanbul Ekümenik Patrikhanesi” olarak bilinmektedir. Patrikhane, 250 milyonluk Ortodoks inancının merkezi konumundadır. Patrikhaneye üçlü bir kapıdan girilmektedir. Basamaklardan yukarı doğru çıkıldığında ise ana kapıya ulaşılır.

Fener Rum Patrikhanesi’nin ana kapısının, 1821 yılındaki Mora İsyanı’nı desteklediği gerekçesiyle idam edilen Patrik V. Grigorios ve üç metropolitin burada idam edilmesi anısına kapalı tutulduğu söylenilmektedir. Giriş, sol kapıdan yapılmaktadır. Soldaki kapıdan, patrikhanenin kilisesi olan Aya Yorgi’ye geçilmektedir.

I. Constantinus’un (306-337) Roma İmparatorluğunun başkentini Roma’dan, Bizans’a taşıması ve şehre Konstantinopolis (İstanbul) adını vermesiyle, buradaki kilise başpiskoposluk mevkiine yükselmiştir.

6. asırda piskoposun resmî unvanı; “Yeni Roma (Konstantinopolis) Başpiskoposu” ve “Ekümenik Patrik” idi. Hıristiyanlık, Doğu Avrupa’nın büyük bölümüne (Bulgaristan, Sırbistan, Romanya, Rusya) Konstantinopolis’ten yayılmıştır.

Patrikhanenin kütüphanesi tarihsel bir hazine gibidir. Kütüphanenin içinde: El yazması eserler, padişah fermanları, minyatür, resim, gravür, fotoğraf gibi yazılı ve görsel dokümanlar bulunmaktadır. Patrikhanenin şu anki Patriği ise I. Bartholomeos’tur.

Fener Aya Yorgi Kilisesi 

Fener Aya Yorgi Kilisesi

Uzun zamandır gitmek istediğim Fener-Balat gezisinin önemli bir durağıydı, Aya Yorgi Kilisesi… Patrikliğin ibadethanesi olan Aya Yorgi Kilisesi, 12. yüzyılda inşa edilmiştir. 1601 yılına kadar “Kadınlar Manastırı” olarak kullanılmış olan kilisenin ana ibadet mekânı, 12 sütun üzerine inşa edilmiştir. İsa’nın 12 Havarisini ifade eden bu 12 sütunun üzerinde havarilerin tasvirleri bulunmaktadır.

Kilisenin içinde önemli eserler bulunmaktadır. İçindeki en değerli kutsal emanet; İsa’nın çarmıha gerilmeden önce bağlanıp kırbaçlandığı sütundur.

Ayrıca kilise içinde üç büyük azize (Evfemia, Tofano ve Omonia) ait kemiklerin bulunduğu gümüş ve bakır sandıklar bulunur.

Kilisenin çok şirin ve huzurlu bir bahçesi var. O sessiz ve huzurlu güzelliğin içinde biraz daha durmayı istiyorum ve bahçede biraz vakit geçiriyorum. Kiliseden çıktıktan sonra size de, bahçeye bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Daha fazlasını görmek ve bilmek isterseniz; Patrikhane kilisesinin içinde sanal tur ile oturduğunuz yerden bir geziye çıkabilirsiniz.

Figen Karaaslan Seyyahça © Eylül 2011

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.