Yunan Adaları,  Yunanistan,  Yurt dışı

Sakız Adası Simgesi Değirmenler

4. Gün

Bu yazımda sizlere, Sakız Adası simgesi haline gelmiş olan değirmenlerden bahsetmek istiyorum. Sakız Adası’nda yel değirmenlerini görebilirsiniz.

Sabah 10.30 gibi uyanıyorum, kahvaltı yapıyorum ve denize koşuyorum 🙂 Saat 16.00 gibi kaldığım aparta dönüyorum.

Agia Ermioni Deniz

Sakız Adası Değirmenler

Hazırlanıp ada merkezindeki, adeta adanın simgesi haline gelmiş olan değirmenlere ve değirmenin yanındaki restorana yemek yemeye gidiyorum. Merkeze otobüsle gidiyorum.

Yel değirmenlerinin orada, adı da değirmen olan Oι μύλοι (Mili) restoran hedefim. Önce kalenin oradan yürüyerek değirmenlere ulaşmayı deniyorum.

Kalenin etrafından, Sakız Adası sokaklarını geziyorum ve biraz fotoğraf çekiyorum.

Sakız Adası Sokakları

Yeri gelmişken, biraz bahsedeyim Bizans yapısı olan bu kale, orta çağ ve modern dönemde Sakız Adası için önemli rol oynamış bir kaledir. Kale, Türk hakimiyeti sırasında Türkler, Yahudiler ve Asya olaylarından sonra mülteciler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.

Hava çok sıcak ve adresi sorduğum kişilerden, yaklaşık 30 dakika yürüyeceğimi anlayınca taksi ile gitmeye karar veriyorum. Taksi 3,5 Euro tutuyor.

Yel Değirmenleri

Yel Değirmenleri-Sakız Adası

Yel değirmenleri, Tabakika bölgesinde Sakız Adası merkezden 1,5 km kuzeyde ve küçük bir koy içerisinde yer alıyor.

19. Yüzyıl sonlarında ve 20. Yüzyıl başlarında adada küçük imalathaneler görülmeye başlanmıştır. Bu imalathanelerin başlıca ürünleri ise deriydi. Bu değirmenlerden birçok ürün, zaman içerisinde burada yerini almıştır.

Değirmenler şu an için kullanılmamakla birlikte sadece turistik amaçlı olarak ziyaret edilmektedir. Bahsettiğim restoran, tam yel değirmenlerinin yanında yer alıyor. Hal böyle olunca; deniz ve yel değirmenleri kenarındaki bu restoran pahalı mı olur diye düşünmeyin.

Fiyatlar, diğer restoranlar gibi… Yunan salatası 6 Euro, 200 ml uzo 6 Euro, bakalieros (kızarmış mezgit) 8,10 Euro. Bakalieros, aynı börek gibi kızartılıyor. Tadı güzel ve değişik…

Değirmen Restoran yemek

Burada kredi kartı geçmiyor haberiniz olsun, bu yüzden tedarikli gelmenizi tavsiye ederim.  İlginç olan Sakız Adası’nda, genelde restoranlarda kredi kartı pek geçmiyor. Bizim gibi kredi kartına çok alışmış olan Türkler için biraz zorlayıcı bir durum 🙂

Seyyahça Sakız Adası Yel Değirmenleri

Yel değirmenli ve deniz manzaralı yemeğimi yedikten sonra, son otobüse yetişmek için artık kalkıyorum. Restorandan taksi çağırtıyorum. Taksi geliyor ama bu sefer duraktan telefon ile çağrıldığı için 6,5 Euro ödüyorum.

Yol kenarında Suriyeliler görüyorum. Taksici kadınla, bunun üzerine konuşuyorum. “Üzücü diyorum.” Taksici Kadın, “ben artık üzülmekten yoruldum” diyor. “Suriyeliler konusu, en çok sizin ve bizim için sorun oldu. Avrupa ülkeleri, onlarla pek ilgilenmediler” diyorum. Yunanca konuştuğum için bizim kısmının, Türkiye olduğunu da açıklıyorum. Bu açıklamanın üzerine bana: “Yarı Yunan yarı Türk müsün?” diye soruyor. Tamamen Türk’üm diyorum.  🙂 Otobüs durağına geliyorum ve taksiden iniyorum.

Otobüsün kalkmasına daha 20 dakika var. Ben de turizm ofisine giriyorum. Konaklama seçeneklerine dair biraz bilgi aldıktan sonra, vakti gelince otobüse biniyorum.

Otobüsle Karfas’a dönüş yolunda, çok güzel sokaklardan geçiyoruz. Taş evler ve güzel sokaklardan geçerek, adeta seight seeing turu yapıyorum. 🙂

Önce biraz apartta vakit geçiriyorum. Daha sonra Limionas’a kadar yürüyerek, akşam serinliğinde keşif yapıyorum.

Yukarıda, güzel bir restoran gözüme çarpıyor. Denize karşı manzarası harika gözüküyor ama tıka basa doluyum. Bir şey yiyecek ve içecek halim yok. Yürüyüşten sonra odama dinlenmeye gidiyorum.

5. Gün

Bugünü, artık koşturmacasız ve adanın keyfini çıkararak geçirmek istiyorum. Saat 11.00’e doğru uyanıyorum ve kahvaltımı yapıyorum. Vakit kaybetmeden yine favori plajım olan Megas Limionas’a plaja gidiyorum. Plaj dolu… Plajdakilerin yarısı Yunan yarısı Türk…

Akşam 16.00 gibi odaya gidiyorum. Marketten aldığım yiyeceklerden kendime yiyecek bir şeyler hazırlıyorum. 17.30 gibi tekrar plaja gidiyorum. Saat 19.00’a kadar deniz keyfi yapıyorum. Sonra odaya dönüp tekrar buraya yürüyüş yapıyorum. Kredi kartının geçiyor gözüktüğü Ankyra isimli restoran gözüme çarpıyor. Civarda, para çekebileceğim bir bankamatik arıyorum ama görünürde yok. Bu restoranın yanında bir de suvlaki restoranı var, suvlaki severlere duyurulur. 😉

Yürüyüşten sonra tekrar odama dönüyorum. Deniz ve güneş insanı yoruyor gerçekten… Uyuyorum. Yarın dönüş vakti…

6. ve Son Gün

Sabah erken kalkıp, son bir kez denize girmek istiyorum. Kahvaltı yapıp denize gidiyorum. 08.30’da plajdaki tek kişi benim, bu yüzden açık mı diye de sorma gereği hissediyorum 🙂 Kendime bir frape ısmarlıyorum. Yanında, sabah kurabiyesi de geliyor. Yaklaşık 1,5 saati denizde geçiriyorum.

Bu, son deniz keyfinden sonra aparta dönüp duş alıp, hazırlanıyorum. Akşam 18.30 feribotu ile döneceğim. Oda ücretimi ödeyip, otobüse biniyorum. Valizimi acentaya bırakıyorum.

Gitmeden Deniz Tur’dan Aleksandra’ya uğruyorum. Ona güle güle diyorum ve biraz sohbet ediyoruz. Oradan ayrılıp, sakızlı kahve ve hediyelik bir şeyler alma telaşına giriyorum.

Bunları da hallettikten sonra kredi kartı geçen bir yer arıyorum yemek yemek için.

Deniz kenarında Elliniki Kuzina (Yunan Mutfağı) gözüme çarpıyor. Kredi kartı da geçiyor. Dana bonfile, meşhur kızarmış peynir, 2 bardak uzo sipariş ediyorum.

Elliniki Kuzina/ Yunan Mutfağı Yemek

Yemeğin üstüne de Yunan Kahvesi içiyorum. Hepsi 22 Euro tutuyor. Burada bulunan Yusuf Bey ve restoran sahibi sağ olsunlar, gayet ilgileniyorlar benimle…

Gelelim ada Halkına dair gözlemlerime…

Sakız Adası Halkına Dair Gözlemlerim

Sakız Adası’nın özellikle köylerinde bulunan halkın yaş ortalaması daha yüksek gözüküyor. Genç nüfus, daha çok merkezde dikkati çekiyor. Sakız Adası halkı, tüm Yunan halkı gibi misafirperver ve iyiler ama gittiğim diğer yerlere göre buradakiler, biraz daha mesafeliler gibi geldi bana…

Ramazan Bayramı döneminde, yüzde 98 Türk turist yüzde 2 civarında yabancı turist vardı.

Sakız Adası’nda Konaklama

Bu yerlerde konaklamadım sadece bilgi amaçlı paylaşıyorum. Konaklama yapmadan önce siz, mail veya telefon aracılığıyla ön bilgi alınız. Sonra sen yazdın, biz gittik ama beğenmedik demeyiniz. 🙂

1) Megas Limnionas

  • Grand Blue Apart

Web: http://www.chiosgrandblue.gr/

  • Sun Village Hotel- Apartmens

Web: www.sunvillagehotel-chios.com

  • Venus Apart

Web: www.chiosvenus.gr

  • Anais Apart

Mail: [email protected]

  • Stroubis Studios I

Web: http://www.stroubis.gr/contact.asp

2) Agia Ermioni

  • Sunrise Apart

Web: www.chios-sunrise.gr

  • Maria Apart

Mail: [email protected]

Tel: (+30) 22710 32751

3) Sakız Adası Merkez

  • Holiday Studios

Web: www.chiosholiday.gr

  • Chios Chandris (****)

Web: www.chandris.gr

  • Agean Sea Rooms

Web: http://www.aegeanseahotel.gr/

  • Diana Hotel

Web: http://diana-hotel-chios.gr/?dir=tr

4) Karfas

  • Plaka Studios

Web: http://effiegdm.wixsite.com/plakastudios/about_us

  • Erytha Hotel

Web: www.erytha.gr

  • Poseidonion

Web: www.chios-hotels.gr

  • Sunset

Web: www.fegoudakis.com

  • Oceania Hotel

Tel: +30 2271 032272

5) Lithi

  • Almiriki Hotel & Apartmens

Web: http://www.almiriki.gr/

Yemekten sonra valizimi alıyorum ve limana doğru gidiyorum. Check in yaptırıp, feribota geçiyorum. Çeşme’ye dönüyorum. Sakız Adası’ndaki sakinlik ve huzurdan sonra Çeşme çok gürültülü ve kalabalık geliyor.

Plaj ve konaklama bilgilerini verdikten sonra adaya da, Sakız Adası yazıma da artık veda edebilirim.

Tüm Sakız Adası yazılarım, toplamda 18 sayfa tuttu. Böylece size, Sakız Adası hakkında elimden geldiğince detaylı bilgiler vermiş olduğumu düşünüyorum.

Figen Karaaslan Seyyahça © Ağustos 2016

 

 

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.