Genel,  Turizm Haber

Tatilde de Sosyal Mesafe Korunacak!

Koronavirüsü hayatımızda birçok şeyi değiştirdiği gibi yolculuklarımızı ve tatillerimizi de değiştirecek. Günlük hayatta artık normalleşmeye çabalarken, sosyal mesafemizi de korumaya çalışıyoruz. Günlük yaşamımızda olduğu gibi artık tatilde de sosyal mesafe korunacak.

1 Haziran’da otellerin açılması planlanıyor. Otellerin açılmasına sayılı günler kala, sosyal mesafeli tatilin detayları belli oldu. Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı, konaklama tesislerinde kontrollü normalleşmeye dair bir genelde yayımladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre sosyal mesafe, tatillerde de uygulanacak.

Tesise Girişlerde Misafirlerin Ateşleri Ölçülecek ve Sağlık Bilgileri İstenecek

Misafirlerin ateşleri, tesislere girişleri sırasında termal kameralar ya da temassız ateş ölçen cihazlar ile ölçülecek.

Misafirler, tesislerde dezenfekte edilmiş halılar ve paspaslar ile ağırlanacak. Tesis girişlerinde eller dezenfekte edilecek. Misafirlerin talepleri doğrultusunda, tesiste onlara verilmek üzere eldivenler ve maskeler bulundurulacak.

Tesise giren kişilerden, son 14 gün içinde bulundukları yerlerin, kronik rahatsızlıklarının olup olmadığına ve covid 19 geçirip geçirmediklerine dair bilgiler istenecek.

Ödemeler mümkün olduğunca, temassız olarak yapılacak.

Konaklama Tesislerinde Sosyal Mesafeye Dikkat Edilecek

Sosyal mesafe uygulamasında, yemek servisi yapılan masalar arasında mesafe en az 1,5 metre olacak. Deniz kenarında ve havuz çevresindeki şezlonglar ile şemsiyeler de dahil bütün genel kullanım alanları, sosyal mesafeye uygun bir şekilde düzenlenecek.

Tesislerde açık büfe hizmeti verilmesi durumunda, misafirlein açık büfeye erişimini engelleyici düzenlemeler yapılacak. Yemek servisini, servis elemanları yapacak.

Bunların dışında lobi, toplantı salonları, yemek salonları, çok amaçlı salonlar, resepsiyon alanları, konferans salonları, oturma salonları, oyun salonları, eğlence ve gösteri salonları, disko, bar, satış alanları ile açık hava da dahil olmak üzere oturma/yeme-içme/bekleme salonları da sosyal mesafeye uygun bir şekilde düzenlenecek.

Aynı şekilde lobi, konferans salonu, yemek salonu gibi yerlerde bulunan çay- kahve makinesi, içecek makinesi ve su sebilleri araçları ya kaldırılacak ya da bu içecekler, yine servis elemanları tarafından servis edilecek.

Aynı odada konaklayacak ve aynı aileden olan kişilerin genel kullanım alanlarında, tatilde sosyal mesafeyi koruması beklenmeyecek.

Tesisler Dezenfekte Edilecek

Genel kullanım alanları ile genel müşteri tuvaletlerinin girişinde ve diğer kullanım alanlarında el dezenfektanları olacak. Genel tuvaletlerin giriş kapılarına mümkünse otomatik kapılar yerleştirilecek. Otomatik kapının yerleştirilmesinin mümkün olmadığı yerlere uygun bir şekilde paravan konularak, giriş kapıları açık tutulacak.

Spor ve jimnastik salonu gibi yerlerin hizmete açılması halinde, güvenli kullanımın sağlanması için rezervasyon sistemi uygulanacak. Bu yerleri, aynı anda kullanacak kişi sayısı ve süresi sınırlandırılacak. Her kullanımdan sonra, standartlara göre hijyen malzemeleri ile dezenfekte edilecek.

Masaj yerleri, hamam, sauna gibi SPA üniteleri, ‘Sağlık Turizm Sertifikası’ olmayan tesislerde hizmet vermeyecek. Böylece sertifikası olan tesisler bir adım öne geçecek.

Tesislerde çocuklara ayrılan çocuk klübü, oyun odaları, lunapark, oyun bahçesi gibi alanlar kullanıma açılmayacak.

Personellerin de Sağlığı Kontrol Edilecek

Müşteriler gibi personelin de tesis girişlerinde ateşleri ölçülecek ve düzenli sağlık kontrolleri yapılacak. Personelden de sağlıklarına dair periyodik bilgiler alınacak.

Yayımlanan genelge, Kültür ve Turizm Müdürlükleri’nin yanı sıra Türkiye Otelciler Federasyonuna, Türkiye Otelciler Birliği’ne ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’ne gönderildi.

Tüm bu tedbirlerden sonra anlaşılıyor ki, günlük hayattan sonra tatilde de sosyal mesafe konacak. Koronavirüsü sonrasında birçok şey değişti. Artık çoğu şey eskisi gibi olmayacak, en azından bir süre…

Herkese sağlıklı günler ve şimdiden sağlıklı tatiller dilerim.

Figen Karaaslan-Mayıs 2020

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.