Yunanistan,  Yurt dışı,  ελληνικά (Yunanca)

Yunan Mutfağı

Yunan Mutfağı

Yunan mutfağı, Türk mutfağına oldukça yakın bir mutfak. Birçok yemek, Yunanistan’da aynı görüntüyle ama biraz farklı isimle çıkıyor karşınıza. Bazısı da, benzer isimlerle isimlendirilmiş (İmam baildi gibi…) Yunan Mutfağı’nda, zeytinyağlı yemekler ve deniz ürünleri öne çıkıyor.

Arkadaşımın evinde misafir olarak kalırken ve annesinin yaptığı güzel yemekleri yerken kendimi hep “evde” gibi hissettim. Yemekleri yerken: “A, bu bizim içli pilav” onların, yuvarlaki dedikleri çorbayı içerken ya da yerken demeliyim sanırım 🙂 “Bu, bizim İzmir köfteye benziyor.” gibi yorumları sıkça yaptım. Türk Kahvesi, orada Yunan Kahvesi olarak çıkıyor karşınıza, simit koulouri olarak… İsminin ne olduğunun ve bu lezzetlerin, çoğu zaman tartışıldığı gibi kimden kime geçtiğinin bence çok da önemi yok, hepsi tanıdık ve paylaştığımız ortak lezzetlerimiz…

Yunanistan’da bizdeki gibi bir kahvaltı kültürü yok. Onlar kahvaltıyı “çöreki” dedikleri tatlı çörekler ya da “koulouri” dedikleri simite benzer yiyeceklerle yapıyorlar. Kahvaltının yanında da demleme çay içtiklerini düşünmeyin. Orada demleme çay içmek neredeyse hayal. Herkes, kahvaltı da dahil ya neskafe ya da Türk (Greek) Kahvesi içiyor.

Frape ya da neskafe içerken unutmamanız gereken nokta; Yunanistan’da şeker ve süt, sipariş verdiğiniz kahveyle birlikte gelmiyor. Kaç şeker istediğinizi ya da süt isteyip istemediğinizi siparişinizi alırken önceden size soruyorlar ve kahvenizi de ona göre hazırlıyorlar.

Yunanistan’da çok içilen frape ( soğuk-buzlu kahve) Palladio- Kavala

Yunanistan’ın deniz ürünleri meşhur… Deniz ürünleriyle yapılan mezeler de oldukça lezzetli. Yolunuz Yunanistan’a düşerse kalamari dedikleri kalamarı, ahtapot salatasını, Greek salatayı ve balıklarını kesinlikle tadın derim. Balık demişken, bizde balık rakısız düşünülemez. Siz rakı yerine bu seferlik uzoyu deneyin.

Deniz ürünleri

Yunanistan’ın geleneksel içkileri, rakıya benzeyen uzo ve çipuro. Bu içkiler orada oldukça tüketiliyor.

Çipuro açık şişelerde masaya getiriliyor, bizdeki gibi hazır şişelerde değil. Yeni Rakı bana biraz sert geldiği için daha hafif olan Extra Uzo’yu tercih ettim genelde. O da bizim, Efe yaş üzüm rakısına benziyor diyebiliriz. Daha yumuşak içimi tercih edenler için hafif bir alternatif. Bizdeki Yeni Rakı’nın tadını sevenler için benzer sertlikte olan Varvayanni’yi önerebilirim.

Uzo

Ben kırmızı et severim derseniz, bir nevi Yunan Kebabı sayılabilecek olan suvlakiyi denemenizi öneririm. Suvlakiyi domuz eti, tavuk ve kuzu etinde yapıyorlar. Yunanistan’ın birçok şehrinde, birçok mekanda sormama rağmen dana suvlaki bulamadım. Yapmıyorlarmış. Oysa yapsalardı bence gayet lezzetli olurdu. Dana suvlakiyi Yunanistan’da bulamasam da, Bağdat Caddesi’nde bir Yunan tavernasında (Restoran) deneme fırsatım oldu. Gerçekten de, tahmin ettiğim gibi lezzetliydi. 😉

Yemekten sonra ikram olarak nasıl bizde kahve ya da çay geliyorsa; orada da sadece meyhanelerde yemekten sonra ikram olarak tatlı geliyor.


Kavala’da nerede ne yenilir ve içilir?

Kavala’nın tatlı simgelerinden olan Kavala Kurabiyesi’ni mutlaka tadın. Kurabiyeyi çok sevdiğim için bir kutu da yanıma almadan edemedim. Kavala’da sahil boyunca, deniz ürünlerini tadacağınız tavernalar, yani restoranlar mevcut.

Kavala’da gidebileceğiniz kafe, restoran ve meyhanelerden sizlere önerebileceklerim şunlar…

Παλλάδιο (Paladıo)

Kavala’da gittiğim yerler içinde en beğendiğim yerdi. Misafirperver işletmecisi, mekanın güzel ve sıcak atmosferi nedeniyle benim favori mekanım oldu.

Palladio Restoran- Kavala

Haftanın belirli günlerinde, farklı tarzlarda canlı müziklerin olduğu bu şirin yeri mutlaka görün derim. Leziz yemeklerine ek olarak, fiyatlar da gayet uygundu.

ελληνικά: Η αγαπημένη ταβέρνα στην Καβάλα είναι το Παλλάδιο. Επειδή, έχει φιλόξενο προσωπικό είναι ωραίο εστιατόριο και έχει ζεστή ατμόσφαιρα. Σε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας, υπάρχει ζωντανή μουσική. Μην χάσετε αυτό το όμορφο εστιατόριο. Νόστιμο φαγητό και λογικές τιμές.

Καρνάγιο (Karnayo)

Güzel deniz ürünleri ve mezeler yediğim küçük bir taverna.

Mekanda en beğendiğim şeylerden biri de birçok kadının “kız kıza” akşam içmeye gelmiş olmalarıydı. Milli içkimizin ayran olduğunun gündeme sokulduğu şu günlerde, böyle bir rahatlığın olması hoşuma gitti. Orada kimse kimsenin ne yediğiyle ne de içtiğiyle ilgilenmiyor. Arkadaşlarıyla akşam rahatça dışarı çıkmak ve alkol almak sadece erkeklerin “tekelinde” değil. Mahalla baskısı yok. Ne de olsa AB ülkesi! Masada otururken; “kız kıza” rahatça içen bayanların sayıca çokluğunu görünce, Avrupa ülkesinde olduğumu hissettim.

Hava soğuk olduğu için tavernanın, sahile bakan yan tarafı kapalıydı. Havalar ısınınca o bölüm açılıyormuş. Güzel havalarda mekanın, çok daha keyifli olacağına eminim. Tavernanın az ilerisinde küçük bir tekne yapım yeri var. Karnayo’nun anlamı da zaten tersane demek.

Çipuro ve mezelere kişi başı ortalama 23-27 euro gibi bir rakam ödedik. (2013)

Φράνκος (Frankos) Bar

Yunanca canlı rock müzik dinlemek için keyifli bir yer. Kavalalı gençlerin sıkça gittiği bir yer. Mekan sıcak, Sakis’in sesi de gitarı da, mekanı daha “gidilesi” yapıyor. Cuma ve Cumartesi günleri canlı müzik olduğu için biraz daha kalabalık oluyor.

ελληνικά: Αν θέλετε να ακούσετε ζωντανή ελληνική ροκ, αυτό είναι ένα υπέροχο μέρος. Η νεολαία της Καβάλας συχνά πηγαίνει εκεί. Ένα ωραίο μπαρ, και ο Σάκης έχει ωραία φωνή.Υπάρχει ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Αυτές τις μέρες υπάρχει πολύς κόσμος.

Figen Karaaslan Seyyahça © Temmuz 2013

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.