Selanik-Beyaz Kule
Yunanistan,  Yurt dışı

Yunanistan’a Dair Bilinmesi Gerekenler

Selanik-Beyaz Kule
Selanik-Beyaz Kule

Beni tanıyanlar az çok bilir… Yunanistan’ı severim, bu sebeple de buraya sık sık seyahat ederim. Bu ülkeye şimdiye kadar 20 kez; havadan, karadan ve denizden tüm yollarla gitmiş biri olarak ülke hakkında neredeyse bir Yunanlı kadar bilgiye sahibim. 🙂 Seyyahça sayfasına sizlerden gelen Yunanistan’a dair birçok sorudan sonra bu soruları tek bir yerde toplayarak cevaplandırmaya karar verdim. Böylece Yunanistan’a dair merak edilen her şeye, tek bir yerden ulaşarak kolayca bulmanızı umut ediyorum.

Yunanistan’a Dair Bilinmesi Gereken Her Şey

1) Yunanistan’a vize gerekli midir?

Cevap: Evet gereklidir. Yunanistan’a giriş yapabilmeniz için geçerli süresi olan bir pasaportunuzun ve Schengen vizenizin olması şarttır.

2) Yunanistan’a neden vize gereklidir?

Cevap: Yunanistan Avrupa Birliği’ne üye bir ülke olduğu için ve biz de Avrupa Birliği’ne üye bir ülke olmadığımızdan dolayı TC vatandaşları için Yunanistan’ın her şehrine giriş yapmak için ister karadan, ister havadan olsun vize gereklidir.

3) İpsala’dan kara yoluyla Yunanistan’a giderken vize gerekli midir?

Cevap: Evet gereklidir.

4) Pasaportumun süresinin dolmasına 1 ay kaldı Yunanistan’a giriş yapmamda sorun olur mu?

Cevap: Pasaportunuzun süresinin, Yunanistan seyahatinizin dönüş tarihi sonrasında en az 3 ay daha geçerli olması beklenir.

5) Schengen Vizemin süresinin bitmesine 2 hafta kaldı giriş yapmamda sorun olur mu?

Cevap: Bu, biraz da sınır polisinin inisiyatifinde olmakla birlikte, genel olarak ben bir sorun yaşamadım. Burada gidiş- dönüş tarihinizin, vize süresini aşmaması gerekmektedir.

Ancak süreyi geçirirseniz sizden cezai bir ücret alacaklardır. Bu ücretin şu an ne kadar olduğunu bilmemekle birlikte, az bir para olmadığını duymuştum.

Bizans Kale Surları- Selanik
Bizans Kale Surları- Selanik

6) Yunanistan’a gitmek istiyorum, vizem yok. Vizeyi nereden alırım ve vize için gerekli evraklar nelerdir?

Cevap: Yunanistan’a vize başvurularını İstanbul’dan Kozmos Vize’den ve Ankara’dan VFS Global’den yapabiliyorsunuz. Yunanistan Konsolosluğu’na direkt başvurular, sadece haftada bir gün yapılıyor.  Bugün de  İstanbul Yunanistan Konsoloslu için Salı günü olarak belirlenmiş. Yunanistan Vizesi gerekli evraklar için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Yunanistan Vizesi Evrakları

7) Yunanistan İstanbul Konsolosluğu’nun adresi nasıldır?

Cevap: Yunanistan İstanbul Konsolosluğu 

Adres: Turnacıbaşı Sok. 22- Beyoğlu
34433 İstanbul

Tel:

0 212 393 8290 (-1-2-4)

8) Şu an çalışmıyorum, bana Yunanistan için Schengen vizesi verirler mi?

Cevap: Son yıllarda sayıları artan mülteci ve kaçak göçmenler sebebiyle diğer Avrupa Birliği ülkeleri bu konuda Yunanistan’a baskı yapıyor. Bu sebeple de, Yunanistan’dan vize almak eskiye göre daha zorlaşmış. Bir yerde çalışmıyorsanız, geliriniz ve sigortanız yoksa ret yeme olasılığınız çok yüksek.

9) Schengen vizem yok ve çalışmıyorum nasıl Yunanistan vizesi alabilirim?

Cevap: Size tavsiyem; öncelikle vize istemeyen ülkelere giriş çıkış yapmanız. Birkaç ülkeye giriş çıkış yapınca vize alma olasılığınızı artırırsınız. Çünkü Avrupa ülkeleri, gittiğiniz ülkede kalmayacağınızı ve geri döneceğinizi bilmek istiyor. Bu sebeple, bazı ülkelere girip çıktığınızı ve oralarda kalmadığınızı pasaportunuz aracılığıyla gösterirseniz, ilerleyen zamanlarda bu sizin için avantaj olacaktır.

10) Uçakla Yunanistan’a, hangi şehirlere Türkiye’den direkt olarak uçuş imkanı vardır?

Cevap: Şu an için Türkiye’den Yunanistan’a direkt uçuş imkânı Selanik ve Atina şehirleri için vardır. Kavala’da da havalimanı olmasına rağmen Türkiye üzerinden buraya henüz uçuş yoktur.

11) Selanik Havayolunun adı nedir ve Selanik’e hangi havayolunun uçuşu vardır?

Cevap: Selanik hava yolunun adı: Selanik Makedonia Hava Limanı’dır. Buraya sadece Türk Hava Yolları’nın uçuşu bulunmaktadır. Ayrıca Aegean Air’in de Selanik’e Atatürk Havalimanı’ndan uçuşu vardır.

Selanik Makedonia Havalimanı- Yunanistan
Selanik Makedonia Havalimanı- Yunanistan

12) Yunanistan’daki Makedonya Bölgesi’nin, ülke olarak bilinen Makedonya ile bir ilgisi var mıdır?

Cevap: Makedonya olarak bilinen kısım, Yunanistan’ın Kuzey bölümü olan: Selanik- Halkidiki, Kavala, Drama, Serres, Kilkis, Grevena, Pella, Pieria, İmathia, Kozani’den oluşmaktadır. Tüm bu yerler, Yunanistan’ın Makedonya Bölgesi olarak geçmektedir.

Buraların, Makedonya olarak bildiğimiz ülke ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu karışıklığı önlemek ve kendi bölgesine sahip çıkmak için Yunanistan, Makedonya olarak bilinen bu ülkenin ismini değiştirmesini istemiş ve bunun sonucunda da Makedonya olarak bildiğimiz ülke ismini, Fyrom olarak değiştirmiştir.

13) Atina’daki Havayolunun adı nedir ve Atina’ya hangi havayolunun uçuşu vardır?

Cevap:  Atina’daki havayolunun adı, Elefterios Venizelos Havalimanı’dır. Türkiye’den Pegasus ve Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları vardır. Aegean Air ve Olympc Air de, Atatürk Havalimanı’ndan Atina’ya uçuş gerçekleştiriyor.

14) Yunanistan’a otobüsle nasıl gidilir?

Cevap: Yunanistan’a gitmek için Esenler Otogarı’na gitmeniz gerekiyor.

15) İstanbul’dan hareket eden otobüsler Yunanistan’daki hangi şehirlere gidiyor?

Alpar: Dedeağaç, İskeçe, Kavala, Selanik, Gümilcine.

Metro: Dedeağaç, İskeçe, Kavala, Selanik.

Kamil Koç: Dedeağaç, İskeçe, Kavala, Selanik.

16) Yunanistan’a hangi otobüs firmaları gidiyor?

Cevap:

17) Otobüsler Yunanistan’a hangi giriş kapısından giriyor?

Otobüsler, İpsala çıkış kapısı üzerinden Yunanistan’a varıyor.

18) Yunanistan’ın Şehirleri otobüsle kaç saat sürüyor?

İpsala’dan sonra Yunanistan’a girişinizdeki ilk yer Dedeağaç oluyor.

İstanbul-Dedeağaç: 4- 5 saat (Gümrükte bekleme durumunuza göre değişebiliyor)

İstanbul-Gümülcine: 5,5 saat.

İstanbul-İskeçe: 6 saat.

İstanbul-Kavala: 7 saat.

İstanbul- Selanik: 9 saat.

19) Yunanistan’da şehirler arası ulaşım için otobüs mevcut mu?

Cevap: Evet, Yunanistan’da KTEL ile şehirler arası ve şehir içi otobüs ulaşımları mümkün.

 

20) Deniz yoluyla Türkiye’den, hangi şehirlerden Yunanistan’a feribot seferleri var?

Cevap:

-Ayvalık-Midilli: 1,5 saat.

-Dikili-Midilli: Sadece yazları olabiliyor.

-Çeşme-Sakız Adası: 45 dakika.

-Kuşadası-Samos (Sisam): 1,5 saat.

-Bodrum-Kos: 1 saat

-Bodrum-Rodos: 2,5-3 saat

-Marmaris-Rodos: 1 saat

Gelelim en sık sorulan sorulardan birisine daha…

Ayvalık-Midilli-Feribot
Ayvalık-Midilli-Feribot

21) Özel araçla Yunanistan’a gitmek için gerekli olan güncel olan evraklar nelerdir?

Cevap: Kafaların en karışık olduğu konulardan birisi… 2015 yazında araçla Yunanistan’a geçerek yani bizzat bunu deneyimleyerek, bu konuda yazı yazdım. Detaylı bilgileri şu linkte bulabilirsiniz.

Özel Araçlar İçin Yunanistan Sınırında İstenen Güncel Evraklar

22) Yunanistan Thasos Adası’na nasıl gidilir?

Cevap: Thasos (Taşöz) Adası’na nasıl gidilirin detaylı bilgisini bu linkte bulabilirsiniz.

Thasos Adası’na Nasıl Gidilir?

Kavala Limanı- Yunanistan
Kavala Limanı- Yunanistan

23) Thassos Adası’nın denizi ve plajları nasıldır?

Cevap: Thassos Adası’nın denizi ve plajları için bu linke göz atınız.

 

Figen Karaaslan Seyyahça © Aralık 2015

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir yorum

  • Aylin

    Babam Rodos doğumlu fakat küçükken Türkiye’ye gelmiş kendisi Yunan vatandaşımıdır? Türkiye’deki konsolosluktan bu cevabı öğrenemiyorum Yunanistan’a gitmeden bu sorunun cevabımını nerden Nasıl öğrenebilirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir