Genel

Yurt Dışına Gidişlerde, ‘Aşı Pasaportu’ Dönemi Başlıyor

Bir süredir tartışılan ‘Dijital Aşı Sertifikası’ AB Parlamentosu’nda kabul edildi. Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine turistik ziyaretler için vize başvuruları da açılmaya başladı. Türkler hangi ülkelere gidebilecek? Aşı kartı nedir ve nasıl çıkar? hepsi yazının içinde…

Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine turistik ziyaretler için vize başvuruları yapılmaya başlandı. Yunanistan, Macaristan, Bulgaristan ve İspanya aşı olma koşulu ile başvuru kabul ediyor. Yetkililer, “İlgili ülkeye giriş yaptıktan sonra diğer AB ülkelerine geçişte, o ülkenin kurallarının geçerli olacağı unutulmamalıdır” uyarısını yapıyor.

Dijital Aşı Sertifikası Nedir? Aşı Pasaportuyla Dijital Aşı Sertifikası Aynı Mı?

Tam adı ‘AB CovId-19 Dijital Aşı Sertifikası’dır. Sertifika fikri ilk olarak ‘aşı pasaportu’ adı altında gündeme geldi. Ancak ‘pasaport’ tanımlaması, kullanıcıların veri güvenliğinin tehlikeye atılması ve toplumdaki eşitsizlikler ile ayrımcılığın daha da derinleşmesi riski nedeniyle etik yönden eleştirilince değiştirildi ve ismi ‘Dijital Aşı Sertifikası’na dönüştü. Yani aslında ikisi de aynı şey.

Dijital Aşı Sertifikası Ne İşe Yarayacak?

AB vatandaşları, 1 Temmuz’dan itibaren, kâğıda basılı ya da dijital ortamda oluşturulan ‘QR kodu’ ile AB üyesi ülkeler arasında, hiçbir kısıtlama olmadan, seyahat edebilecek. Dijital aşı sertifikası 12 ay geçerli olacak.

Hangi Ülkelerde Geçerli Olacak? 

AB ülkeleri yanı sıra İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn ve Norveç’te de geçerli olacak ve ücretsiz verilecek. Sertifika, İngilizce ve verilen ülkenin dilinde düzenlenecek.

Türk Vatandaşları Dijital Aşı Sertifikası Alabilecek Mi?

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu üçüncü ülkelerden AB’ye gidecek olanlar; geçerli vizeleri bulunması, en erken 14 gün önce son doz aşısını da yaptırmış olmaları, seyahatten en fazla 72 saat önce alınmış negatif PCR testi göstermeleri veya son 6 ayda COVID-19 geçirdiğini kanıtlamaları durumunda seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacak.

Aşı Kartı Nasıl Alınır?  

2 doz Covid aşınızı olduysanız, Sağlık Bakanlığı HES uygulaması ya da e-Nabız uygulamaları üzerinden aşı kimliği oluşturabilir ve bunu yurtdışı seyahatlerinde kullanabilirsiniz.

‘Hayat Eve Sığar’ Aşı Kartı

‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasındaki dijital aşı kartını uçuş sırasında ve varış ülkesinde beyan etmek zorunlu olacak. Bu uygulamayı kullanmak yeterli olacak. Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlardan belge almaya gerek olmayacak.

PCR Testi Yaptırmak Zorunlu Mu?  

Gidilecek ülkenin PCR test zorunluluğu olup olmadığının araştırılması gerekiyor. Örneğin Macaristan ve Bulgaristan için PCR zorunluluğu bulunmuyor.

PCR zorunluluğu bazı ülkelerde 24 saat, bazılarında 72 saat, bazılarında ise 96 saat olarak değişebiliyor.

Seyahatlerde İzolasyon Uygulanacak mı?

İzolasyon uygulayan ya da izolasyonu yeni kaldıran ülkeler bulunuyor. Seyahat edilecek ülkenin uygulamalarının önceden araştırılması gerekiyor.

Covid Geçirdiğini Belgeleyen Yararlanabilecek  

Macaristan gibi belli ülkelere seyahatlerde “COVID-19 Seyahat Sertifikası”ndan başka COVID-19 geçirdiğini belgeleyenler ikili anlaşmaya göre yararlanabilecek.

Seyahat edecek vatandaşın, vizesi varsa ve COVID-19 geçirdiği için aşı olamadıysa pozitif PCR test sonucundan belli bir süre geçtikten sonra, aşı sertifikası gibi aynı imkandan yararlanabilecek. Macaristan’la yapılan anlaşma bunu kapsıyor.

Türkiye, AB uygunluk sürecinde bu belgeyi ilerleyen zamanda ita etmeye başlayacak.

Aşı Olduktan Sonra Covid-19 Olanlar  

İlk doz aşı olduktan sonra COVID-19 geçirenlerin, hastalığı geçirdiğine dair antijen testi ve negatif PCR testi sunması yeterli oluyor.

İki doz aşılarını da olup, COVID-19 geçirenlerin , aşı pasaportunu beyan etmeleri yeterli olacak.

Almanya’ya Seyahat Edecekler Ne Yapmalı?  

Almanya 6 Haziran’dan itibaren Türkiye’yi “Yüksek Risk Bölgesi”nden çıkardı yani izolasyon koşulunu kaldırdı.

6 yaş ve üstü her kişinin ülkeye girişten önceki 48 saat içinde yapılmış antijen testi ya da 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarından herhangi birini veya aşılarının tamamlandığına dair aşı pasaportunu Türkiye’den çıkışta ve Almanya’ya girişte ibraz etmeleri gerekiyor.

Vize başvuruları için seyahat amacına göre en baştan randevunun alınması gerekiyor. Turistik başvuru henüz kabul edilmiyor ama ticari, aile ziyareti, özel durumlar için başvurular açık durumda. 

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.