Yurt dışı

Zagreb Gezi Rehberi

Zagreb Katedral

Bu yazımda size Hırvatistan hakkında genel bilgi vererek, gerçekleştirdiğim Zagreb gezisi detaylarını ve Zagreb Gezi Rehberi yazacağım. Hırvatistan hakkında bilgilerle yazıma başlıyorum.

Daha önceden gitmek için çok öncelik vermediğim ancak gidiş-dönüş 285 liraya uçak bileti bulunca ve bir arkadaş da önerince, dayanamayıp hemen gittiğim bir şehir oldu Zagreb. Siz de zaman zaman uçak bileti fiyatlarına bakarak bu ülkenin başkentine benim gibi çok ucuza uçabilirsiniz. Bu yüzden bir gözünüz, Hırvatistan uçuşlarında olsun derim.

Hırvatistan Hakkında Bilgi

Hırvatistan, Adriyatik Denizi kıyısında Bosna Hersek ve Slovenya arasında yer almaktadır.

Hırvatistan Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz’in kesişme noktasında bulunan ve Cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir. Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’tir. Ülkenin büyük çoğunluğu da Hırvatlardan oluşmaktadır.

Din: Halkın büyük çoğunluğu Katoliktir.

Dil: Ülkenin resmi dili Hırvatça’dır.

Vize: İsteniyor.

Hırvatistan Para Birimi

Ülkede geçerli olan para birimi Hırvat Kunası’dır. Hırvatistan’a gelirken Euro ile gelip, paranızı Kunaya çevirebilirsiniz.

Paranızı havayolunda, havayolu otobüsünün bıraktığı, uluslararası otogarın içindeki döviz bürosundan ya da şehir merkezindeki döviz bürolarından çevirebilirsiniz.

1 Euro: 7,40 Hırvat Kunası.

Hırvatistan’da Saat

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Hırvatistan ile Türkiye arasında da bir saatlik fark vardır. Hırvatistan’da saat, Türkiye’den bir saat geridedir.

Zagreb’e Ne Zaman Gidilir?

Hırvatistan’ın başkentine gitmek için en uygun zaman, Nisan ve Mayıs ile Eylül aylarıdır.

Zagreb Kaç Günde Gezilir?

Zagreb, bir günde gezebileceğiniz küçük ve düzenli bir şehir konumundadır. Zagreb, bir hafta sonu gezisi için ideal noktalardan biri olabilir. Ben de, sadece hafta sonu için Zagreb’e gidiyorum.

Zagreb’e Nasıl Gidilir?

Slovenya’nın başkenti Ljubljana’dan araçla 1 saat 45 dakikada gidilebilir. İstanbul’dan, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e direkt sefer bulunuyor.

Zagreb Pleso Havalimanı’na Atatürk Havalimanı’ndan uçuş, bir saat elli dakika sürüyor.

Pleso Havalimanı’na Yolculuğum

Bu gezimde de tek başıma yola düşüyorum.  Cuma akşamından gidip, Pazar akşamı geri döneceğim.

Yaklaşık 30 dakikalık bir gecikmeyle, uçağımız Atatürk Havalimanı’ndan kalkıyor.

Uçak, Pleso Havalimanı için inişe geçerken, yukarıdan oldukça yeşil bir ülke gözüküyor. Bizim, neredeyse hasret kaldığımız bir manzara var kuşbakışı…

Pleso Havalimanı’na vardığımızda, pasaport kontrolü için sırada bekliyorum. Belli belirsiz yanan ışığı fark edemediğim için Avrupa Birliği vatandaşları için olan kısma girmişim yanlışlıkla… Kadın polis beni, pek de kibar olmayan bir tavırla uyarıyor. Sıfırdan, diğer ülke vatandaşlarının olduğu bir sıraya giriyorum. Sonunda sıra bana geliyor.

Pasaportumda neredeyse her ay başka bir ülkenin damgası olduğu halde bana, beklemediğim kadar çok soru soruyor polis. Şimdiye kadar gittiğim hiçbir ülkede, bu kadar çok soruyla karşılaşmamıştım.

“İş için mi geldin, turistik mi?”

“Ne kadar kalacaksın?”

“Nerede kalacaksın?”

“İlk kez mi geliyorsun?”

Bu kısımlarda iyice darlanmaya başlayan ben, son soruyla birlikte dayanamıyorum ve biraz tepki gösteriyorum.

Polis: “Yalnız mı geldin?”

Ben: “Yalnız gelmem ya da gelmem önemli mi?”

Polis: “Grupla mı geldin yoksa tek mi geldin, onu soruyorum.”

Gerildiğimi anlayan polis, bu sorudan sonra artık başka soru sormuyor bana… 🙂 Ben de, bu gerilimden kurtuluyorum. Zagreb gezime ve Zagreb gezi rehberi yazıma kaldığım yerden devam edeyim.

Pleso Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Havalimanının çıkışında, shuttle servisi yapan otobüsler bulunuyor. Crotia Airlines (Hırvatistan Havayolları) otobüsü ile havalimanından şehir merkezine yaklaşık 30- 40 dakikada ulaşabilirsiniz.

Bu shuttle servisinin hizmet bedeli ise 30 Kuna (2016) yani 9,6 TL’dir

Yalnız bu otobüsler, sizi direkt şehir merkezine götürmüyor. Önce havalimanından, otobüs terminaline geliyorsunuz. Şehir merkezine ulaşmak için ise 6 numaralı tramvaya biniyorsunuz. Bu tramvay için bilet fiyatı 10 Kuna.

Otogardan çıkıyorsunuz ve şehir merkezine gitmek için yolun karşısına geçiyorsunuz. Tramvaya biniş için bileti kiosklardan alabilirsiniz. Ben de otogarın içindeki döviz bürosundan, yanımda getirdiğim Euro’yu Hırvat Kunası’na çeviriyorum. 10 Kuna bedelindeki bileti alıyorum. 6 numaralı tramvaya biniyorum. Otobüs şoförü, bindikten sonra 5 durak say ve 5. durakta in demişti. Ben de öyle yapıyorum.

Otobüs, indi bindi yaptırmadan direkt şehir merkezine gelseydi çok güzel olacaktı. Öyle böyle, Zagreb Katedrali’nin karşısında bulunan hostele akşam 21.00 civarında varıyorum.

Zagreb’te İlk Günüm

Konaklama

Zagreb Katedrali’nin karşısında bulunan Kapstol Hostel’de tavanda bulunan camdan, görüş hizamdaki katedral manzarasında kalıyorum. Hosteli beğendim. Ulaşımı kolay ve hostelin içi de iyiydi.

Zagreb Hostel Manzara

Hostele eşyalarımı bıraktıktan sonra yemek için Tkalciceva Sokağı’na gidiyorum. Yerel bir yemek için restoranlara bakınsam da, yerel yemek göremiyorum ve en son, Village Taverna’da umduğumu değil, bulduğumu yemeye karar veriyorum. 🙂 Çünkü artık arayacak ve bekleyecek halim kalmıyor.

Zagreb Village Tavern

İlk günün menüsü, makarna ve kırmızı şaraptan oluşuyor. İkisi için 88 Kuna ödüyorum.

Hostele dönüyorum ve Zagreb’te gezilecek yerler listesini çıkarıyorum. Listedeyi tamamladıktan sonra, ertesi gün için dinlenmeye çekiliyorum.

Zagreb’te Gezilecek Yerler

  • Ban Jelacic Meydanı
  • Zagreb Katedrali
  • Mark’s Kilisesi
  • Kırık Kalpler Müzesi
  • Dolac Yiyecek Pazarı
  • Aziz Catherine Cizvit Kilisesi
  • Lotrscak Kulesi
  • Illıca Caddesi
  • Cvjetini Meydanı
  • Maksimir Park

Figen Karaaslan Seyyahça © Temmuz 2016

 

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.