Vize Yunanistan Yurt dışı

Yunanistan’da Ev Satın Alarak Yunan Vatandaşı Olmak

on 10 Aralık 2016
yunanistanda-ev-satin-almak-ve vatandaslik...

yunanistanda-ev-satin-almak-ve vatandaslik…

Son zamanlarda en çok araştırılan ve merak edilen konulardan biri de, Yunanistan’da ev satın alarak Yunan vatandaşı olma konusu… Yıllardır sayfalar dolusu toplanan evraklarla vize başvurusu yapan Türkler, bu soruna kalıcı bir çözüm bulmayı istemektedir.

Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk hatta kimi ülkelerde yaşanan ekonomik kriz, Avrupa ülkelerini, ülkelerinde ev veya yatırım yapanlara oturum izni vermelerini sağlıyor. Bunlardan biri de elbette komşumuz Yunanistan.  Ekonomik kriz sebebiyle düşen emlak fiyatları, bir taşla iki kuş vurmayı isteyen kişileri cezp ediyor.

Bu sayede hem Yunanistan’da oturum izni alıyor hem de mülk sahibi oluyorsunuz.  Yunanistan’ın Avrupa Birliği üyesi olması sebebiyle buradan alacağınız oturma izniyle Schengen vizesi sahibi oluyorsunuz ve tüm Schengen ülkelerinde dolaşım hakkı kazanıyorsunuz.

Yunanistan’da Oturum İzni Nasıl Alınır?

1) Evlilik Yoluyla Oturum İzni Almak

Yunan vatandaşı olan biriyle evlenmek size vatandaşlık kapısını açacaktır. Sadece evlenmek ile iş bitmiyor tabii ki resmi makamlar ve yetkililer, evliliğinizin sahte mi yoksa gerçek mi olduğuna dair durumunuzu incelemeye geliyorlar. Her şey doğru ve legal bulunursa, beş yıllık oturma izni alıyorsunuz.

2) Yatırım Yoluyla Oturum İzni Almak

Yatırım yapacak olan kişinin, 300 bin Euro değerinde yatırım beyanında bulunması gerekiyor. Ayrıca çalışacak olan personelin % 30’unun Yunan vatandaşı olma şartı aranıyor. Böylece yatırımcı, istihdam sorununa ufak da olsa bir fayda sağlamış oluyor.

3) Ev Satın Alarak Oturum İzni Almak

Bu yazıda detaylı olarak aktaracağım madde bu olacak. Bu konunun en önemli detayı, tabii ki paradır.

Oturum İzni İçin Kaç Liralık Ev Satın Alınmalı?

Yunanistan hükümeti 250 bin Euro ve üstü bir gayrimenkul alan kişiye, 5 yıllık oturma izni veriyor. Peki, bu 5 yılın sonunda ne oluyor? Derseniz bu oturma izni, evin tapusu hala sizin üzerinize olduğu sürece her 5 yılda bir yenileniyor.

Evin değerinin 250 bin Euro olduğu nasıl anlaşılacak diye sorarsanız; sözleşmede, ev bedelinin bu miktarda olduğunun yazıyor olması yeterli oluyor.

Yunanistan’da 250 bin Euro ve üzerinde mülk satın aldığınız zaman sadece siz değil diğer aile üyeleri de sizinle birlikte 5 yıl süreyle oturma izni alıyorlar. Peki, kimdir bu aile üyeleri: Eşler, bakmakla yükümlü olunan kişiler ve 24 yaşın altındaki çocuklar. 24 yaşından sonra çocuklar, kendileri de başvuruda bulunabiliyor.

Bu beş yıllık süreçte fiziksel olarak Yunanistan’da bulunmamak, 5 yıllık oturum iznin sonrasındaki diğer 5 yıllık süreçte, iznin yenilenmesinde herhangi bir soruna sebep olmaz.

Programa Başvuru Koşulları Nasıldı?

1-Başvuru sahibi Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olmalıdır.

2-Başvuru sahibi Yunanistan’da en az 250.000 Euro değerinde gayrimenkul satın almalıdır, bu tutarın tamamı satış sözleşmesinin imzalanmasının ardından ödenmelidir. Buna alternatif olarak, gene 250.000 euroluk  bir gayrimenkulü veya bir devremülkü veya bir oteli   10 yıl süreyle  kiralayabilirler.

3-Başvuru sahibinin geçerli bir sağlık sigortası olmalıdır.

4-Başvuru sahibinin adli sicil kaydı bulunmamalıdır.

Mülk Edinimi Yoluyla Oturma İzni Alma Preosedürü Nasıl İşler?

1) Alıcının avukatı ile beraber özel bir vekaletname imzalaması gerekir. Bu vekaletname ile kendisini temsil etmesi/ satın alma ve satış sözleşmesinin imzalanması için gerekli görevleri yerine getirmesi için yetkiyi avukatına vermiş olur. Vekaletname, Yunanca bilen  bir tercüman huzurunda imzalanır ve imzasıyla çevirinin gerçekliğini teyit eder. Mülk satın alınımını yapan kişinin Yunanistan’da bulunmaması durumunda, vekaletname ikamet edilen ülkede imzalanabilir, Apostil mührüyle doğrulanabilir ve son olarak Yunanistan’a gönderilebilir.

2) Mülk satın alımı sebebiyle verilen vekaletname sonrasında  kişiye bir vergi vergi numarası verilir. Yunanistan’da 18 yaşını doldurmuş herkesin, vergi numarası sahibi olma zorunluluğu vardır.

3) Yunanistan bankasında kişiye bir banka hesabı açılır. Bu banka hesabı yoluyla, vergi mükellefi olarak uygun miktarda para aktarılması.

4) Satın alınan mülkün yetkili İpotek Kayıt Defterine veya Kadastro Ofisine yasal kontrolü yapılır.

5) Satın alma için gerekli olan belgelerin (sertifikalar, deklarasyonlar, kentsel belgeler, vergi belgeleri, arkeolog hizmeti, ormancılık ve diğer hizmetlerden alınan sertifikalar) avukat tarafından toplanması  ve bu belgelerin noter onayından geçirilmesi.

6) E-posta yoluyla, satın alınan mülkün vergisi, avukat ücreti, noter ücreti ve sözleşme metninin yetkili Mortgage siciline kayıt fiyatının gönderilmesi.

7) Noter tarafından devredilen beyannamelerin hazırlanması, beyannamelerin vergi miktarını tahmin eden ve doğrulayan yetkili Vergi Dairesine teslim edilmesi.

8) Sertifika kayıt ücreti Vergi Dairesinden alındığında, satın alma sözleşmesinin imzalanması için her şey hazırdır.

9) Sözleşmenin imzalanmasından 3-5 gün önce, tercüme edilen kişi onay için e-posta yoluyla alıcıya gönderir.

10) İmzalanan satın alma sözleşmesi (alıcı ya da yetkili avukat tarafından imzalanabilir) kayıt için yetkili vergi dairesine gönderilir.

11) Sözleşmenin transkripsiyon belgesi düzenlenmektedir.

12) Onaylanmış ve tercüme edilmiş belgelerle birlikte dosyanın tamamı alıcıya teslim edildikten sonra satın alma süreci tamamlanmış olur. Ayrıca yukarıdaki belgelerin yedekleri de avukat ve Noter dosyalarında da tutulmaktadır.

Yunanista’da mülk sahibi olduğunuz zaman Yunanistan hükümetine bazı yasal yükümlülükleriniz de doğmuş oluyor.

Yunanistan’da Mülk sahibi Olan Kişilerin Yunanistan Hükümetine Yasal Yükümlülükleri

– Bir vergi numarasına sahip olunması

– E1 Deklarasyonu: Yılda bir kez ödenir.

– E9 Bildirimi: mülk satın aldıktan sonra ödenir. Bu sadece bir kez ödenmelidir.

– ENFYA vergisi: Bu vergi, yıllık emlak vergisidir.

 

Mülk Edinimi Yoluyla Oturma İzni Alma Konusunda En Çok Sorulan Sorular

250 Bin Euro Olan Bedeli Neden Bazı Yerlerde 300 Bin Euro ?

Bazı yerlerde, bu mülk bedelinin 300 bin olduğu görülmektedir. 250 Bin Euro olan gayrimenkul bedeli, ödenen noter parası ve KDV ile fiyatı 300 bin Euro’yu bulduğu için bazı yerlerde toplam fiyat belirtilmektedir.

Burada, şunu belirtmekte fayda var. Mülk yoluyla edindiğiniz oturma izniyle, çalışma izni kazanmıyorsunuz. Yani bu belge, size çalışma izni de sağlamış olmuyor.

Mülk Yoluyla Oturum İzni Kazanmak İçin Nereye Başvurmalı?

Yunanistan’daki yabancı vatandaşlar ve göçmenlik birimine başvuru yapmanız gerekiyor. Başvurunun, mülk satın alındıktan sonra 15 gün içerisinde yapılması gerekiyor.  İşlemlerin sonuçlanması da yaklaşık sekiz hafta sürüyor.

Mülk edinimi, yunan vatandaşlığına giden yolda size kapıları tamamen açmasa da kapılar, büyük oranda aralanmış oluyor çünkü Yunanistan vatandaşlığı, 7 yıllık oturum sonrasında mümkün oluyor. Yedi yıllık oturum izninden sonra Yunanistan’da yaşıyorsanız, vatandaşlık için de başvuruda bulunabilirsiniz. Oturum izni için Yunanistan’da fiziksel bulunma şartı aranmazken, vatandaşlık başvurusu için bu yedi yıllık süreçte Yunanistan’da yaşıyor olma şartı aranır.

Türk Vatandaşları Yunanistan’da Nerelerden Ev Alabilir?

Yunanistan’da gayrimenkul yatırımı yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu bulunmaktadır. Yunanistan-Türkiye sınırlarındaki adalarda ve şehirlerde, yabancıların gayrimenkul alımları sınırlandırılmış ya da özel bir izne bağlıdır. Mülk yatırımı için sorunsuz olan bölgeler ise: Atina, Selanik, Türkiye’ye sınırı olmayan Kuzey Yunanistan şehirleri,  Girit ve Mikonos’tur.

Çifte Vatandaş Olunabilir mi?

Yunanistan ve Türkiye, çifte vatandaşlığa da izin vermektedir. Yani şartları yerine getirdikten sonra her iki ülkenin de vatandaşı olabilirsiniz. Çoklu vatandaşlık olması durumunda Türkiye’deki Nüfus Müdürlüğü’ne bildirim yapılması gerekmektedir. Bu bildirim sonucu başka bir devletin vatandaşlığını kazanan kişilerin, nüfus aile kütüklerine sahip oldukları çoklu vatandaşlığa dair bir açıklama yapılmaktadır.

Figen Karaaslan Seyyahça © Aralık 2016

 

 

 

8 Comments
  1. Cevapla

    Dilek

    25 Temmuz 2017

    Selam en uygun butceli en kolay oturma izni veren ülke hangisidir?yunanistan da ev kiralayarak yada 250 bin euro altında ev alınca da oturma izni alınıyormu?Türkiyede ki mesleklerimizi orada sürdürme şansımız var mi?öğretmenlik gibi .yunanistan da emlak vergileri yuksek mi?teşekkürler

  2. Cevapla

    Cem özaslan

    23 Ağustos 2017

    Merhabalar boşandığım eşimden olma yunan vatandaşı kızım 14 yaşında kızımdan dolayı yunan vatandaşlığı alabiliyormuyum selamlar..

    • Cevapla

      Figen Karaaslan

      23 Ağustos 2017

      Merhaba,

      Keşke eşiniz ile evliyken vatandaşlık başvurusunda bulunsaydınız,daha kolay olurdu. Çocuk sebebiyle Yunan vatandaşlığı alınabiliyor mu bilemiyorum.
      Bir şey öğrenirsem, sizin ile paylaşacağım.
      İyi günler.

  3. Cevapla

    Atila

    29 Eylül 2017

    Merhaba
    Bursa’da yaşıyorum,Yunanca öğrenmek istiyorum.Özel ders almak istiyorum.Öneriniz nedir .

    • Cevapla

      Figen Karaaslan

      14 Ekim 2017

      Merhaba Atila Bey,
      İstanbul’da Yunanca öğrenebileceğiniz yerleri sayabilirim ama Bursa hakkında fikrim yok.
      Bazı kursların ya da Yunanca dersi veren hocaların belki online ders verme imkanı olabilir. Onları araştırın derim.
      İyi günler.

  4. Cevapla

    Tuğçe

    28 Aralık 2017

    İstanbul’da nerede yunanca öğrenebilirim?

    • Cevapla

      Figen Karaaslan

      04 Ocak 2018

      Başlangıç seviyesi Sismanoglou alıyor bazen. Ya da Taksim de bir yer vardı, şu an adını unuttum. Gümüşşuyu’nda. Kolay gelsin.

YORUM BIRAK

İlgili Yazılar
Figen Karaaslan
Türkiye

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaşıldıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de, gördüklerimi ve yaşadıklarımı; Modern Seyyahın Seyahatnamesi, Seyyahça’da yazarak paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli kitabı yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla zamandır reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük ve yazarlık ile devam ediyorum.

Yurt İçi