Yunanistan,  Yurt dışı

Yunanistan’da Oturma İzni

Yunanistan’da mülk edinimi yoluyla vatandaşlık, oturma izni almak, Yunanistan oturum izinleri ile ilgili o kadar çok soru almaya başladım ki, ben de bu konuda Seyyahça’da daha detaylı bilgiler vermeye karar verdim. Daha önceden Yunanistan’da ev satın alarak Yunan vatandaşı olmak hakkında bir yazı yazmıştım. Bu yazımda da genel olarak Yunanistan’da oturma izni almak hakkında yazacağım.

Öncelikle konuyla ilgili Yunanistan’ın da dahil olduğu Schengen anlaşmasına kısa da olsa değinmekte fayda var.

Schengen Anlaşması Nedir?

Schengen Anlaşması ilk olarak o dönemde adı Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak geçen ve AET’ye üye olan Fransa, Batı Almanya ve Benelüks (Belçika-Hollanda-Lüksemburg) ülkeleri tarafından Lüksemburg’un Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanmıştır.

Schengen Anlaşması ve Schengen Vizesi

Schengen anlaşması, Avrupa’da serbest dolaşımla ilgili bir anlaşmadır. Schengen anlaşması sayesinde bu anlaşmaya taraf ülkeler, aralarındaki sınırlardaki kontrolleri kaldırmıştır.

Schengen Anlaşması; 26 Schengen ülkesi, 27 AB ülkesinin 22’si ve dört Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeden oluşmaktadır. Yunanistan Schengen anlaşmasına 1992 yılında dahil olmuştur. Bu ülkelerin dışında henüz Avrupa Birliği’ne üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir.

Shengen Vizesi: 180 günlük dönemde ve 90 günü aşmayacak sürede, Schengen’e üye olan ülkelerin yasal sınırları içindeki planlı ziyaretleri veya bu sınırlardan yapılan transit geçişleri kapsamaktadır.

Avrupa Birliği’ne üye olan ülkenin vatandaşı, Schengen’e üye ülkelerden birinin vizesini aldığında, diğer Avrupa Birliği ülkelerine de serbestçe yani vizesiz olarak seyahat edebilir.

Avrupa Birliği Vize Politikası

Avrupa Birliği üye ülkelerinin vatandaşları, İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre olmak üzere sadece vizeden muaf değildirler. Bu muafiyetle birlikte, yasal olarak birbirlerinin ülkelerine vizesiz girme ve ikamet etme hakkına sahiptirler. Birbirlerinin ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahiptirler.

Yunanistan’da Oturma İzni

Avrupa Birliği vatandaşları bağlı oldukları Schengen Anlaşması ve üye oldukları Avrupa Birliği ile anlaşmaya taraf olan diğer Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat etmek ve bu ülkelerde ikamet etme hakkına sahiptir.

Schengen Anlaşmasına ve Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülke vatandaşları ise Yunanistan’a seyahat etmek için Yunanistan vizesi, Yunanistan’da ikamet edebilmek için oturum izni ve Yunanistan’da çalışmak için çalışma izni almak zorundadır.

Kimler Yunanistan’da Oturma İzni Alabilir?

  • Yunanistan’da 250 bin Euro ve üstü mülk alan kişiler 5 yıllık oturma izni almaktadır. Konu hakkında daha detaylı için bu yazıyı okuyunuz.
  • Yunan vatandaşı olmayan bir kişi Yunanistan’a, minimum 300.000 Euro sermayeli bir yatırım yaptığı zaman ve bunun yanı sıra Yunanistan’da çalışacak personelin %30’unun Yunan çalışanlardan oluşması koşuluyla, bu yatırımı yapan kişi 3 senelik oturma izni alabiliyor.
  • Yunanistan’da eğitim amaçlı (Erasmus), lisans veya yüksek lisans öğrencileri de oturum izni alıyor.

Eğitim amaçlı oturum izninde; Öncelikle Yunanistan’daki üniversiteden orijinal, ıslak imzalı ve Yunanca olarak kabul mektubu gelmiş olmalıdır. Bu belge, eğitim vizesi (oturumu) başvurusu yapacak kişinin doğum yeri ve doğum tarihini içermelidir. Yunanca olarak gelmeyen kabul belgelerinin, Yunancaya tercüme edilmesi istenmektedir.

Bu oturum izinleri size Yunanistan’da çalışma izni vermiyor. Sadece oturum izni almış oluyorsunuz. Yunan vatandaşlığına geçmek için sürekli bir şekilde yedi yıl boyunca Yunanistan’da yaşamanız gerekmektedir.

  • AB ülkesinde oturma/çalışma izni olup Yunanistan’a gelmek isteyenler de oturum alıyor.

Yunanistan Vatandaşlığı

Tüm bunların yanı sıra, elbette sonradan Yunanistan Vatandaşlığı almak da mümkün. Bunun için aranan bazı şartlar bulunmaktadır.

Figen Karaaslan Seyyahça © Ocak 2017

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.